Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά υπουργών για απόρριψη τροπολογιών - Ελιγμός από τον Φάμελλο

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά υπουργών για απόρριψη τροπολογιών - Ελιγμός από τον Φάμελλο

Με αντιπαραθέσεις ξεκίνησε εχθές στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση  της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του Περιβάλλοντος και το πρωτόκολλο της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφειλών που απορρέουν από τη χρησιμοποίηση τους, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα.

Την ίδια στιγμή η βούληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου να μην κάνει δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία προκάλεσε δυσφορία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν σπεύσει από χθες να καταθέσουν σωρεία ρυθμίσεων.

Τελικά όμως ο αναπληρωτής υπουργός προχώρησε σε ελιγμό ώστε και οι κυβερνητικοί βουλευτές να μείνουν ικανοποιημένοι και να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι ενδίδει σε εσωκομματικές πιέσεις. Με το σκεπτικό ότι η πλειοψηφία των ρυθμίσεων δεν σχετίζεται με τις δύο κυρώσεις προέτρεψε τους βουλευτές να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και εφόσον εκείνοι συμφωνήσουν οι τροπολογίες να επανακατατεθούν την Παρασκευη ως υπουργικές, στην κύρωση για τη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου

Αντιδράσεις

Ο Μάκης Μπαλαούρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην τρομοκρατείται από την αντιπολίτευση και υπενθύμισε ότι η δουλειά των βουλευτών είναι να επιλύουν προβλήματα.  Στο ίδιο ύφος και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου φανερά ενοχλημένη από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ανέφερε ότι δεν μπορούμε να λέμε συλλήβδην ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι τροπολογίες των βουλευτών. Υποστήριξε δε ότι οι πέντε τροπολογίες που η ίδια έχει καταθέσει δεν είναι ούτε ρουσφετολογικές ούτε φωτογραφικές.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν παραβρίσκεται στην Ολομέλεια προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Παρόμοια στάση έχει κρατήσει και η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης με το Ποτάμι να είναι το μοναδικό κόμμα που συμμετέχει προτάσσοντας το σκεπτικό ότι  όσο μένει η Βουλή ανοικτή, οι βουλευτές πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντα τους.

Αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν οξύτατος.  «Σε ένα πτώμα δεν δίνεις ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μετά την εξαγγελία των εκλογών δεν έχει την νομιμοποιήσει να προχωρεί σε νομοθετική διαδικασία. Ο κ. Λοβέρδος μίλησε για ανεπανάληπτο έλλειμα δημοκρατικής ευαισθησίας και μεθοδεύσεις και στην συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα.

Το ίδιο έπραξε και το ΚΚΕ με την Λιάνα Κανέλλη να αναφέρει ότι πρόκειται για απαξιωτική διαδικασία καθώς όπως είπε ήδη η κυβέρνηση και βουλευτές έχουν καταθέσει 15 τροπολογίες.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αντέτεινε ότι αν δεν γίνονταν συνεδρίαση της Βουλής,  τότε θα υπήρχε ζήτημα παραβίασης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Σε πιο έντονο ύφος ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παραγωγή fake news.

«Ο πρωθυπουργός επέδειξε την πολιτική γενναιότητα ότι η χώρα με συντεταγμένο τρόπο θα οδηγηθεί σε εκλογές ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια. Η Βουλή πρέπει να λειτουργεί και να διευθετηθεί και να ολοκληρώνει υποθέσεις διότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που να παγώνουν όλα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα