Ψηφίστηκαν από την Επιτροπή οι ποινικοί κώδικες

Ψηφίστηκαν από την Επιτροπή οι ποινικοί κώδικες

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασαν» και οδεύουν προς την Ολομέλεια οι νέοι ποινικοί κώδικες μετά την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αντιθεσμική τακτική. 

Ο Μιχάλης Καλογήρου μετά τους υπαινιγμούς περί «παγώματος» της διαδικασίας, απηύθυνε έκκληση για συναίνεση προς όλα τα κόμματα, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για χρονική συγκυρία δημοσίευσης της ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων.

«Δεν ξέρω πόσοι είναι υπέρ και πόσοι κατά αυτής της ανακοίνωσης και ποια είναι η άποψη του σώματος των εισαγγελέων» ανέφερε, αμφισβητώντας το ρόλο της. Η Ένωση Εισαγγελέων ζητά την απόσυρση των κωδίκων καθώς οι διατάξεις τους θα επιφέρουν «παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων». 

Αναρωτήθηκε γιατί η ανακοίνωση ήρθε την τελευταία στιγμή, «δεν ξέρω τους συσχετισμούς», είπε και πρόσθεσε: «Η Ένωση Εισαγγελέων δεν μένει μόνο σε παρατηρήσεις αλλά κάνει και υποδείξεις για το νομοθετικό έργο, καθώς μας καλεί να το αποσύρουμε. Θυμάμαι πόσο συγκινήθηκε η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος και ζήτησε την αλλαγή του κώδικα όταν συνελήφθη μια καθαρίστρια. Απέναντι σε όλο αυτό πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένες εξηγήσεις. Έρχεται σήμερα η Ένωση Εισαγγελέων και καταγγέλλει τι; Ότι θέλει η κυβέρνηση να αρχειοθετήσει υποθέσεις; Λυπάμαι γιατί είχα καλή σχέση με όλες τις ενώσεις και δώσαμε λύσεις για την επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Κατά τ’ άλλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν ότι δεν αναλαμβάνουν τη δημοκρατική και κοινοβουλευτική ευθύνη σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και παίζουν παιχνίδια σκοπιμότητας.

Ενστάσεις για το έγκλημα του βιασμού από το νέο ποινικό κώδικα, διατύπωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη και Αννέτα Καββαδία.

Το Ποτάμι που παρέμεινε στη συζήτηση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

 

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα