Βουλή: Ψηφίζονται 4 νομοσχέδια έως την Παρασκευή - Αποχώρησαν ΝΔ - ΔΗΣΥ

Βουλή: Ψηφίζονται 4 νομοσχέδια έως την Παρασκευή - Αποχώρησαν ΝΔ - ΔΗΣΥ

Σε φουλ νομοθετικό έργο με την ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων και πιθανόν δεκάδων τροπολογιών προχωρά έως την Παρασκευή στη Βουλή το προεδρείο, εγείροντας θύελλα αντιδράσεων από ΝΔ, ΔΗΣΥ, που αποχώρησαν από τη Διάσκεψη καταγγέλλοντας προεκλογικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ενώ το ίδιο προσανατολίζεται να πράξει και το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διάσκεψη των Προέδρων, αύριο Τετάρτη στις 14:00 θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν η κύρωση συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος και η κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τη βιοποικιλότητα.

Την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα εισαχθούν στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ενώ την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την αποδοχή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Κανένας προγραμματισμός δεν υπήρξε για την ψήφιση των δασικών χαρτών, που φαίνεται ότι επιχειρείται να ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα, μέσω της πιθανής καθυστέρησης μετάβασης του πρωθυπουργού στον ΠτΔ από 10 έως 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, κι όχι την προσεχή Δευτέρα όπως είχε ειπωθεί. Αν το διάταγμα διάλυσης της Βουλής υπογραφεί από τον ΠτΔ πχ. την Τετάρτη, τότε θα προωθηθεί προς ψήφιση κι αυτό το νομοσχέδιο.

Μετά την προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υπογράμμισε ότι "δεν θα μπούμε στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν έπρεπε να ανοίξει και άνοιξε μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουν χωρίς εμάς", η ΝΔ αποχώρησε από τη Διάσκεψη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμπράξει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, συνεπώς δεν θα συμμετάσχει σε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία αυτή την εβδομάδα.

Το ίδιο έπραξε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να μιλάει για την «τρίτη μεθόδευση» της κυβέρνησης μετά την αλλαγή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την υπόθεση Novartis.

"Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και το κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

«Η κυβέρνηση έρχεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με fast track διαδικασία να νομοθετήσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι Κώδικες. Καταγγείλαμε τη διαδικασία στη Διάσκεψη, θα κάνουμε το ίδιο και στην αρχή της διαδικασίας στην Επιτροπή και στο κοινοβούλιο φυσικά δεν θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση και στην ψήφιση», ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία το ΚΚΕ, που θα αποχωρήσει από την αυριανή επιτροπή που συζητούνται οι Κώδικες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού καταγγείλει την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής και θα εξετάσει τι θα πράξει στην Ολομέλεια. Την αποχώρηση και του Ποταμιού από την Ολομέλεια εάν τα υπό ψήφιση νομοσχέδια μετατραπούν σε "ξενιστές τροπολογιών", προανήγγειλε και ο Γιώργος Μαυρωτάς.

 

 skai.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα