Εκλογές 2019: Μεγάλη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε Περιφέρειες και Δήμους

Εκλογές 2019: Μεγάλη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε Περιφέρειες και Δήμους

Επικράτηση της ΝΔ και στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.

Μεγάλη νικητές, Γιώργος Πατούλης  στην Περιφέρεια Αττικής και Κώστας Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιάννης Μώραλης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 Με βάση τα αποτελέσματα τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους Δήμους, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μια σημαντική νίκη η οποία, αν συνδυαστεί με την ευρεία επικράτηση που είχε στις ευρωεκλογές, καταγράφει για την Πειραιώς τεράστια δυναμική ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς μόνο στην Κρήτη έχασε ο υποψήφιος που στήριζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ στο Βόρειο Αιγαίο εξελέγη υποψήφιος που προέρχεται από το «γαλάζιο» χώρο αλλά δεν είχε τη στήριξη του κόμματος. 

Σημαντικότερη εξ αυτών η Περιφέρεια Αττική όπου ο κ. Πατούλης  κέρδισε κατά κράτος την νυν Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Σημαντικές, επίσης και οι νίκες του κ. Φαρμάκη έναντι του κ. Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής αλλά και η επικράτηση της Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου έναντι του Θ. Γαλιατσάτου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Υπήρχαν και οι δήμοι όπου εξελίχθηκε ένα θρίλερ για την επικράτηση του ενός από τους δυο υποψηφίους. Κάποιοι κέρδισαν με ελάχιστες ψήφους διαφορά και οι υποψήφιοι καρδιοχτύπησαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών 

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκολών

* Στην περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης εκτοπίζει τη Ρένα Δούρου με ποσοστό 65,74% έναντι 34,26%.

* Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Νεκτάριος Φαρμάκης λαμβάνει 55,63%.

* Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο Χρήστος Μέτιος συγκεντρώνει 51,54%.

-Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας συγκεντρώνει 53,44%.

-Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός συγκεντρώνει 51,98%.

-Στην περιφέρεια Ιονίων Nήσων η Κράτσα Τσαγκαροπούλου Ρόδη λαμβάνει 59,62%.

-Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης συγκεντρώνει 55,12%.

Όσον αφορά τους Δήμους:

-Στον Δήμο Αθηναίων ο Κ. Μπακογιάννης συγκεντρώνει 65,25%

-Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,76%

-Στον Δήμο Πατρέων ο Κων. Πελετίδης 70,49%

-Στον Δήμο Ηρακλείου ο Βασίλειος-Γεώργιος Λαμπρινός 52,43%

-Στον Δήμο Πειραιώς ο Γ. Μώραλης 57,80%

-Στον Δήμο Λαρισαίων ο Απ. Καλογιάννης 57,43% 

Δημοτικές εκλογές 2019, Αυτοί είναι οι  νέοι δήμαρχοι στους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής στον β' γύρο είναι πλέον γεγονός.

Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,

Πειραιώς Γιάννης Μώραλης,

Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος,

Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς,

Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου,

Αγίου Αναργύρων – Καματερού Γιώργος Τσίρμπας,

Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου,

Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου,

Αχαρνών Σπύρος Βρεττός,

Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης

Βύρωνος ‘Ακης Κατωπόδης,

Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος,

Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης,

Ζωγράφου Βασίλης Θώδας,

Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος,

Ιλίου Νίκος Ζενέτος,

Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος,

Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος,

Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος,

Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος,

Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς,

Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας,

Μαρκόπουλου Κώστας Αλαγιάννης,

Μεταμορφώσεως Στρατής Σαραούδας,

Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου,

Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης,

Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος,

Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος,

Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης,

Πετρουπόλεως Στέφανος Βλάχος,

Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός και

Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

 Τσίπρας: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις εθνικές εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στο Σύνταγμα προκειμένου να συγχαρεί τόσο τη Ρένα Δούρου όσο και το Νάσο Ηλιόπουλο.

«Στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει σημασία να ξέρεις και να χάνεις, αλλά να σηκώνεσαι όρθιος και να παλεύεις».

 «Οι υποψήφιοί μας έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού, υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπειας. Στην πολιτική, έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις και να χάνεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και έστειλε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους νικητές των εκλογών.

 «Τώρα θα πρέπει να αγωνιστούν για να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τις πόλεις και τις περιφέρειες. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι γνωστές, οι πολιτικές αντιθέσεις είναι γνωστές, όμως πιστεύω ότι θα δοθεί μια δυνατότητα όπου υπάρχει κοινός στόχος να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις για το καλό των πολιτών».

 «Εμείς τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε την μητέρα των μαχών τις εθνικές εκλογές», είπε ολοκληρώνοντα

Μητσοτάκης: Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς, πάντως, έκανε δηλώσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για εμάς δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως εφόσον οι Έλληνες πολίτες εμπιστευτούν το κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η ΝΔ θα σταθεί δίπλα τους

«Μοναδικό κριτήριο, μοναδικός στόχος είναι η ζωή σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο να γίνει καλύτερη για όλους. Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει επιτέλους οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε και δυστυχώς ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Δώσαμε από την αρχή πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών γιατί θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη».

«Το αποτέλεσμα των ευερωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε πέντε εβδομάδες έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές και θα πάρουμε την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας, είπε και πρόσθεσε: «Θα βρεθώ και πάλι στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο πολιτισμένο αγώνα με αλήθειες, σχέδιο, επιχειρήματα και θα γυρίσω όλη την Ελλάδα. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα, φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τεράστια η αποχή σε όλη τη χώρα

 Σε ύψη ρεκόρ κυμάνθηκε η αποχή στις επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς σε πολλές περιοχές από τους τρεις ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες ο ένας, ενώ απείχαν οι δύο.

Σε επίπεδο περιφερειών, για να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α' γύρο η αποχή ήταν 41,14%.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 46,77%.

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στον α' γύρο απείχε το 54,47%.

Στη Δυτική Ελλάδα ψήφισε το 45,81% των πολιτών και απείχε το 54,19%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 39,32%.

Στα Ιόνια Νησιά συμμετείχε το 38,74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε στις κάλπες το 61,26%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 48,63%.

Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%.

Για περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προσήλθε το 44,28% των ψηφοφόρων και απείχε το 55,72%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 36,33%.

Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Ενδεικτικά, για την εκλογή του νέου δημάρχου Αθηναίων ψήφισε το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%. Η αποχή στον α' γύρο έφτασε το 53,26%.

Για τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης προσήλθε στις κάλπες το 37,39% και απείχε το 62,61%. Στον α' γύρο η αποχή ήταν 47,50%.

Χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις ήταν η αποχή στον δήμο Πατρέων, όπου συμμετείχε το 49,68% και απείχε το 50,32%. Στον α' γύρο δεν προσήλθε το 37,31% των ψηφοφόρων.

Για τον δήμαρχο Πειραιώς ψήφισε το 34,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ η αποχή φτάνει το 65,77%. Την περασμένη Κυριακή δεν προσήλθε στις κάλπες το 49,72% του εκλογικού σώματος.

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης για την εκλογή του νέου δημάρχου συμμετείχε στη διαδικασία το 47,91% και απείχε το 52,09%, ενώ το ποσοστό αποχής την περασμένη Κυριακή διαμορφώθηκε στο 34,84%.

 

 

 Με πληροφορίες από pontiki και cnn

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα