Τεταμένο κλίμα στο ΚΙΝΑΛ, οργή Σημίτη, αποδοκιμασία Ανδρουλάκη. Η αιτία του πολέμου

Τεταμένο κλίμα στο ΚΙΝΑΛ, οργή Σημίτη, αποδοκιμασία Ανδρουλάκη. Η αιτία του πολέμου

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ λέει το περιβάλλον Βενιζέλου. Π

ού αποσκοπεί η Φώφη Γεννηματά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το βέτο και ο ρόλος του Καμίνη.

Τεταμένο το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ, οργή Σημίτη, αποδοκιμασία και από Ανδρουλάκη.

Σε νέα φάση και αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται το ΚΙΝΑΛ μετά τη ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου. Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην τοποθετήσει του Ευάγγελο Βενιζέλο στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας εν όψει των εθνικών εκλογών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις τους και οδήγησε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην έξοδο.
«Δεν πάει ΝΔ ο Βενιζέλος»

Ενδεχόμενο συνεργασίας του, ωστόσο, με τη ΝΔ δεν υπάρχει, αφού συνομιλητές του βεβαιώνουν ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεσή του ν’ αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ κι ότι εξωθήθηκε σ’ αυτή την απόφαση μετά από τις χθεσινές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει στο ΚΙΝΑΛ, καθώς η αποχώρηση Βενιζέλου φαίνεται να πηγάζει από την απόφαση Γεννηματά να στρίψει το «τιμόνι»… αριστερά και ν’ αφήσει γι΄ αυτό εκτός Βουλής τον κ. Βενιζέλο, όπως έλεγαν συνεργάτες του.
Η αιτία του «πολέμου»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια δικαιολόγησε την απόφασή της στον κ. Βενιζέλο να τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη και όχι εκείνον ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως μια κίνηση στρατηγικής. Ως μια προσπάθεια, δηλαδή, να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του ΚΙΝΑΛ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και να στείλει μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ, αφού ο κ. Βενιζέλος θεωρείται «κόκκινο πανί» γι’ αυτούς, όπως και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του επισημαίνει πως η κυρία Γεννηματά θέλει να κάνει «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» το ΚΙΝΑΛ ενώ μιλάει για διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις ανάμεσα στον ίδιο και την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, φωτογραφίζοντας τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συμμαχίες και κατευθύνσεις, ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο η ΝΔ να μην αναδειχθεί αυτοδύναμη από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται δε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα – έχουν βάλει σε ανύποπτο χρόνο βέτο για τον κ. Βενιζέλο και άλλα πρόσωπα (π.χ. Ανδρέας Λοβέρδος), ακόμη και για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Ο δε κ. Βενιζέλος μιλούσε για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματώθηκε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ φανερό γίνεται πλέον πως με την τελευταία θέση που του πρότεινε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας η κυρία Γεννηματά θέλησε πράγματι να τον αφήσει εκτός της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ και όχι να του προσφέρει μια τιμητική θέση με ευρύτερο πολιτικό ρόλο, όπως υποστήριξε ενώπιόν του.

Το τελευταίο φαίνεται πως ήταν casus belli για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ενημέρωσε άμεσα για την απόφασή του την κυρία Γεννηματά, με τους δυο τους, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν έντονο διάλογο. Όμως, από τη Χαριλάου Τρικούπη σήκωσαν το γάντι και διέρρευσαν μετά τη δήλωση Βενιζέλου ότι εκείνος δεν σεβάστηκε την ενότητα του ΚΙΝΑΛ και ούτε λίγο ούτε πολύ εκβιαστικά ζήτησε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Απαντώντας, εξάλλου, στις αιχμές Βενιζέλου για κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν μεν πως εκείνος με την απόφασή του να είναι απών από την προεκλογική μάχη του ΚΙΝΑΛ διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραδέχθηκαν ευθέως ότι η τοποθέτηση Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας «ανοίγει μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν στο ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, για να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή Καμίνη, με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτό».
Οργή Σημίτη, αποδοκιμασία από Ανδρουλάκη

Η εβδομάδα που έρχεται είναι κρίσιμη για το ΚΙΝΑΛ, καθώς θα συνεδριάσουν διαδοχικά τα κομματικά όργανα και προφανώς θα υπάρξουν τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών, τα οποία κρατούν μεν στάση αναμονής, αλλά παρακολουθούν μουδιασμένα τις εξελίξεις. Ως μια «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί και δεν βοηθάει» εν όψει των εθνικών εκλογών χαρακτήρισε την αποχώρηση Βενιζέλου σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αιφνιδιασμένος και θυμωμένος με τις εξελίξεις δήλωσε σε συνομιλητές του ο Κώστας Σημίτης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα