Πόλεμος ΝΔ - Μαξίμου για τη δικαιοσύνη: Θεσμικά πρωτοφανής απόφαση - Αντιθεσμικά παιχνίδια

Πόλεμος ΝΔ - Μαξίμου για τη δικαιοσύνη: Θεσμικά πρωτοφανής απόφαση - Αντιθεσμικά παιχνίδια

Επίθεση στη ΝΔ, για την άρνησή της να συμφωνήσει σε συναινετική λύση για την ανάδειξη νέας ηγεσία της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, ενώ η Πειραιώς χαρακτηρίζει «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια» τον ορισμό της νέας ηγεσίας και «δείχνει» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίθεση στη ΝΔ, για την άρνησή της να συμφωνήσει σε συναινετική λύση για την ανάδειξη νέας ηγεσία της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία για τον ορισμό νέας ηγεσίας.

Πηγές της ΝΔ σε σχόλιο για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να ορίσει νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, την χαρακτηρίζει «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια» και επισημαίνει ότι «έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του ανέφερε:

«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.  Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.

Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

 «Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», αναφέρουν οι πηγές της ΝΔ.

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την  έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας», συμπληρώνονυ και  καταλήγουν: «Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η απάντηση του Μαξίμου

«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν» ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα