Τα κλειδιά της νίκης για ΝΔ. Οι συσπειρώσεις, οι εισροές και τα μυστικά της ευρω-κάλπης

Τα κλειδιά της νίκης για ΝΔ. Οι συσπειρώσεις, οι εισροές και τα μυστικά της ευρω-κάλπης

Μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία, βασισμένα στο exit poll που διενεργήθηκε την Κυριακή, έδωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN με την Έλλη Στάη ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ορισμένα “κλειδιά” με τα οποία μπορεί κανείς να ερμηνεύσει και να κατανοήσει καλύτερα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να κάνει ορισμένες εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις των κομμάτων.

Πώς λοιπόν φτάσαμε σε μια διαφορά 9,4% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί σε ευρωεκλογές από το 1984.

Oι συσπειρώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, ήδη από την προεκλογική περίοδο γινόταν λόγος για χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της ΝΔ. Το μεγάλο ερώτημα της κάλπης ήταν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να ανεβάσει τη συσπείρωσή του έτσι ώστε να μειώσει τη διαφορά που καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, αυτό ακριβώς είναι που δεν συνέβη. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε σε ένα ποσοστό 64%, τη στιγμή που η ΝΔ κατάφερε να ανεβάσει αυτόν τον δείκτη στο 87%. Εν ολίγοις, η μεγάλη διαφορά στις συσπειρώσεις παρέμεινε.

Οι εισροές

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε ο κ. Παναγόπουλος αφορά τις εισροές ψηφοφόρων προς τη ΝΔ, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποδεικνύουν ότι η Πειραιώς είχε εισροές από όλους τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Η ΝΔ πήρε έναν στους τρεις ψηφοφόρους του Ποταμιού (30%), κάτι που ίσως έχει σημασία και για τη συνέχεια, καθώς παραμένει να φανεί εάν στις εθνικές κάλπες αυτές οι εισροές θα συνεχιστούν ή θα αυξηθούν. Ακόμη, εισροές παρατηρούνται και από το ΚΙΝΑΛ 13%, οι οποίες μπορεί ενδεχομένως να ερμηνευθούν υπό το πρίσμα ότι η ΝΔ καρπώθηκε τη δυσαρέσκεια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Εισροές είχαμε όμως και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 11%. Αλλά και 1 στους 5 ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ κατευθύνθηκε στη ΝΔ.

Μικρή η επίδραση της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, μικρή ήταν η επίδραση της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτο φαίνεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 13,8% στη Μακεδονία όταν στο σύνολο χώρας έχασε ποσοστό 12,8%. Και αντιστοίχως, η ΝΔ κέρδισε ποσοστό 4,8% στη Μακεδονία, όταν ανέβασε το ποσοστό της 5,1% στο σύνολο της χώρας.

Το αποτέλεσμα λοιπόν δεν φαίνεται να κρίθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, μολονότι το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται να ευνόησε άλλα κόμματα στη Μακεδονία, όπως την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα