Εθνικές Εκλογές 2019: Η επικρατέστερη ημερομηνία και το αουτσάιντερ

Εθνικές Εκλογές 2019: Η επικρατέστερη ημερομηνία και το αουτσάιντερ

Η πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών μετά την αποψινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι προτίθεται να παραιτηθεί , φαντάζει η Κυριακή 30 Ιουνίου, ενώ τις δικές της πιθανότητες έχει και η Κυριακή 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το μικρότερο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ προκήρυξης εκλογών και διεξαγωγής τους είναι 22 ημέρες.

Όπως ενημέρωσε και ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα τον ενημερώσει για την παραίτηση της κυβέρνησής του. Αμέσως θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 37 και η παρ. 3 του άρθρου 40 του Συντάγματος.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, όμως τα χρονικά όρια που προβλέπονται δεν θα εξαντληθούν καθώς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση διορίζοντας πρωθυπουργό έναν από τους επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων για να οδηγήσουν την χώρα συντεταγμένα στις εκλογές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα