Σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών; Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και πως επηρρεάζουν

Σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών; Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και πως επηρρεάζουν

Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls για τις Ευρωεκλογές 2019, επαναφέρουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα σενάρια των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Τι σηματοδοτούν τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll. Ποια σενάρια μπορεί να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις. Ποιό σενάριο "βολεύει" τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη ανάλυση.

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό προκύπτει -σε κάθε περίπτωση- από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο μετά τα exit poll, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να κυμανθεί στις μέσες τιμές, δηλαδή στο 7%, εάν η Νέα Δημοκρατία πιάσει μεσοσταθμικά το 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 27%.

Δεν αποκλείεται αυτό το σενάριο να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ είχε αναφέρει πως «Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά».

Εάν η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στο κατώτατο όριο των exit poll, δηλαδή στο 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανώτατο όριο, δηλαδή στο 29%, η διαφορά των 3 ποσοστιαίων μονάδων ίσως είναι διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία θα μιλάει φυσικά για καθαρή νίκη, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «το παιχνίδι γυρίζει» καθώς η δημοσκοπική διαφορά όλων των προηγούμενων μηνών ήταν αισθητά μεγαλύτερη.

Τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά εάν ισχύσει το αντίστροφο σενάριο. Εάν δηλαδή η Νέα Δημοκρατία πιάσει το «ταβάνι» της βάσει του exit poll, δηλαδή το 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στο κατώτερο όριο του 25%, τότε η διαφορά των 11 μονάδων θα μοιάζει «θηριώδης», με τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για κατάρρευση της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε πως στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με 26,56% έναντι 22,72% της Νέας Δημοκρατίας και την επομένη των ευρωεκλογών ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας  την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάνοντας λόγο για δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την τότε κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει από την κάλπη αποδυναμωμένος, με μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων να αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται σημαντικά, σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές το 2014, με τους πολίτες να δίνουν νέο έναυσμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει πρόωρη και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εδώ και καιρό εισηγήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ένα «ατύχημα» εντός του καλοκαιριού θα εκμηδενίσει τις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην εξουσία και παράλληλα το κόμμα θα κινδυνεύσει με ολοκληρωτική καταστροφή, αν ενδεχόμενη ήττα στις εθνικές κάλπες είναι μεγάλων διαστάσεων.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ξορκίζουν τις πρόωρες εκλογές, επισημαίνουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ξεκαθαρίζουν εντούτοις πως όλα θα εξεταστούν από την Δευτέρα και αφού έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα στηθούν το Φθινόπωρο, ωστόσο, ο ίδιος διατηρεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και θα το χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή.

Όσο για τις πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών… ο πρωθυπουργός έχει κυκλώσει στην ατζέντα του την 30ή Ιουνίου και την 7η Ιουλίου. Η τελευταία μάλιστα, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 4 ετών από το δημοψήφισμα του 2015 και ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά τη συγκεκριμένη επέτειο. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί, αν η τελική διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν κάτω από 3%. Η κυβέρνηση θα επιχειρούσε εκμεταλευτεί τη συγκυρία και να ανατρέψει μέσα σε ένα μήνα το μικρό προβάδισμα της ΝΔ.

Ωστόσο, επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των exit polls, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με στόχο μέσα σε αυτούς τους 4 μήνες να ανατρέψει το προβάδισμα της ΝΔ.

Η βραδιά αναμένεται μεγάλη…

newsbomb.

Bloomberg: Εκλογές τον Ιούνιο μπορεί να προκηρύξει ο Τσίπρας

Σε εκτιμήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών προχώρησε το πρακτορείο Bloomberg.

Ανάμεσα στις αναλύσεις του για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων για τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ, βρίσκεται και της Ελλάδας.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι ένα «απροσδόκητα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε κήρυξη εκλογών τον Ιούνιο».

Αναλυτικότερα, το Bloomberg σημειώνει τα εξής:

«Ένα απροσδόκητα καλό ή πολύ κακό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί να παρακινήσει τον «υποδαυλιστή» ηγέτη της χώρας να κηρύξει εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του τον Οκτώβριο.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα πρόωρο τέλος σε μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίζεται από παροχές και έχει αναζωπυρώσει την ένταση με τους πιστωτές. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τον Τσίπρα ή να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητά του, τονίζει το πρακτορείο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα