Εκλογές 2019: Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα - Exit poll. Μικροπροβλήματα, ευτράπελα και ξύλο

Εκλογές 2019: Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα - Exit poll. Μικροπροβλήματα, ευτράπελα και ξύλο

Στην τελική ευθεία η εκλογική διαδικασία. Στις  19:00 κλείνουν οι κάλπες οπότε και θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία από τα exit poll. Η διαδικασία διεξάγεται ομαλά χωρίς όμως να λείπουν τα μικροπροβλήματα τα ευτραπελα, το ξύλο και οι selfie με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Singular Logic, Γιάννης Θεοδωρόπουλος. 

Συγκεκριμένα, αυτά θα αφορούν τις 13 Περιφέρειες και τους έξι μεγαλύτερους δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο). 

Ανέφερε ωστόσο πως η εν λόγω διαδικασία «είναι ό,τι πιο σύνθετο έχουμε αντιμετωπίσει, όλα αυτά τα χρόνια, λόγω των τριών καλπών και της σταυροδοσίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε νωρίτερα στην Κουμουνδούρου καθώς συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομαλα διεξάγεται και χωρίς προβλήματα σε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας, η εκλογική διαδικασια τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει από νωρίς το πρωί επικοινωνία με όλους τους δήμους της επικράτειας, οι εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν στο Υπουργείο ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει στην εκλογική διαδικασία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στα εκλογικά κέντρα όλων των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν τοποθετηθεί δίπλα στον δικαστικό αντιπρόσωπο δύο γραμματείς. για τη διευκόλυνση του έργου του.

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία «παρόλο που είναι μια πρωτόγνωρη» διαδικασία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας.

Εξήγησε ότι η σημερινή διαδικασία είναι πρωτόγνωρη λόγω του ότι ήταν διπλάσια τα εκλογικά τμήματα και άρα υπήρχε η ανάγκη για διπλάσιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

«Παρόλα αυτά όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες συνεργάστηκαν, ο Άρειος Πάγος έκανε το καλύτερο δυνατόν ώστε να εξασφαλίσει την ύπαρξη δικαστικών αντιπροσώπων σε κάθε εκλογικό τμήμα και ήδη από χθες νωρίς το βράδυ σε επικοινωνία που είχαμε με τους εφόρους όλων των Περιφερειών της επικράτειας, μας είχαν ενημερώσει για το ότι υπάρχει πληρότητα των δικαστικών αντιπροσώπων σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Και όπου χρειάστηκε, λόγω ασθενειών, κωλυμάτων κλπ να αναπληρώσουν κάποιους τους αναπλήρωσαν έγκαιρα ώστε έγκαιρα να ετοιμαστούν και να παραλάβουν τα εκλογικά τμήματα πράγμα που φάνηκε και από την έναρξη της ψηφοφορία σήμερα καθώς δεν υπήρχαν προβλήματα», προσέθεσε ο κ. Πέλπας.

Ερωτηθείς για «το αν βοήθησε την εκλογική διαδικασία το γεγονός ότι υπάρχουν, σε πολλά εκλογικά κέντρα κυρίως αστικά, δύο γραμματείς», ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμφώνησε. «Βοήθησε πάρα πολύ διότι είναι γνωστό ότι στις εκλογές, αυτό δείχνει η εμπειρία μας από το παρελθόν, δεν παρουσιάζονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Συνήθως ένα ή δύο να παρουσιαστούν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρουσιάζονται και περισσότερα» σημείωσε ο κ. Πέππας και συμπλήρωσε: «Άρα το γεγονός ότι υπήρχαν δύο γραμματείς αναπλήρωσε, σε μεγάλο βαθμό, την έλλειψη των μελών της εφορευτικής επιτροπής. Και όταν κάποιος δεν θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όσο και αν τον αναγκάσεις, δεν θα είναι αποδοτικός. Επομένως αυτοί που μένουν και εκτελούν το έργο αυτό, το οποίο είναι υπεύθυνο, αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων και εύχομαι να έχουν καλή δύναμη το βράδυ που είναι το δύσκολο κομμάτι της διαλογής και θα χρειαστεί λίγη υπομονή γιατί είναι πολλές οι διαδικασίες».

Μικρά προβλήματα.Επίσης δεν έλειψαν τα ευτράπελα

Σε κάπια  εκλογικά κέντρα ακόμη και σε αυτό που ψήφισε ο πρωθυπουργός είχαμε προβλήματα με την έλευση των εκλογικών αντιπροσώπων των εφορευτικών επιτροπών, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο δήμο Παύλου Μελά δημιουργήθηκε πρόβλημα με την απώλεια σφραγίδων δικαστικών αντιπροσώπων όπως κατήγγειλαν το προηγούμενο 24ωρο επικεφαλής συνδυασμών στον δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση κατατέθηκαν και μηνύσεις, ενώ σύμφωνα με πηγές του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει την εκλογική διαδικασία και σε όλα τα τμήματα του εν λόγω δήμου, η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά. Χωρίς προβλήματα άνοιξαν και οι κάλπες στους νόμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Ένταση σε εκλογικό τμήμα στην Ανάληψη – Στο νοσοκομείο μία γυναίκα

 Μέλος εφορευτικής επιτροπής θηλάζει το μωρό της στο εκλογικό τμήμα

Άγριο ξύλο, με έναν τραυματία, σε εκλογικό τμήμα στην Ηγουμενίτσα

Ψήφισε, έφυγε και ξαναγύρισε να ψηφίσει

Είστε ο κ. Τσίπρας; - Θέλω να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κοινοτάρχης εξελέγη πριν ανοίξει η κάλπη

Εκλογές 2019: Ένα διαφορετικό εκλογικό κέντρο - Παράγκα

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί - Τα μηνύματα

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

"Σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις λαϊκισμού και ρατσισμού επιβουλεύονται ευθέως και απροκαλύπτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επιχειρούν να το κατεδαφίσουν, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι λαοί χωρίς να έχουν υποστεί θυσίες εγκαταλείπουν δυστυχώς το σκάφος της Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι ταξίδευαν σε αυτό με σημαίες ευκαιρίας, είναι η ώρα εμείς οι Έλληνες με την ετυμηγορία μας να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Και πρόσθεσε: "Ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ενοποίησης της Ευρώπης, προκειμένου η Ευρώπη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί. 'Οχι μόνο για τους λαούς της αλλά για να διαδραματίσει ένα δημιουργικό, πλανητικό ρόλο, ευεργετικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα".

Αλέξης Τσίπρας: Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου

«Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για την Ελλάδα είναι μια μέρα δημοκρατίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 1ο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης.

«Οι πολίτες αποφασίζουν για τους δήμους τις περιφέρειες, τους εκπροσώπους που θα στείλουν στην ευρωβουλή» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «είναι όμως και μέρα ευθύνης των πολλών, είναι μέρα ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού».

«Είναι μέρα ευθύνης να επικυρώσει ο καθένας και η καθεμία και να εγκρίνει και να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να μην αφήσει καμία χαραμάδα, καμία κερκόπορτα ανοιχτή σε κανέναν την επόμενη μέρα να τα πάρει πίσω ή να τα αμφισβητήσει. Σε κανέναν, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας

"Σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά.

 "Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και θέλω να ευχαριστήσω τις εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς αντιπροσώπους που υποστηρίζουν αυτή την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών" πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Φώφη Γεννηματά: Σήμερα, οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

«Σήμερα, οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό και ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

Η κ. Γεννηματά ψήφισε στο 100ο δημοτικό σχολείο στον Νέο Κόσμο.

Δημ. Κουτσούμπας: Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη δική του φωνή παντού

«Ελπίζουμε σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη δική του φωνή παντού και σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και σε περιφερειακό και πανελλαδικό, αλλά και πανευρωπαϊκό. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Σταύρος Θεοδωράκης: Για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε και έφυγε μπροστά

"Για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε και έφυγε μπροστά. Δεν έμεινε να κοιτάει τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε" δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας τους νέους να ψηφίσουν.

"Αποφάσισέ το λοιπόν, μη μείνεις πίσω, ψήφισε" πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου.

Π. Καμμένος: Στην Ευρωβουλή, να εκλεγούν άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα

«Σήμερα είναι μία γιορτή για τη Δημοκρατία. Εύχομαι να εκλεγούν οι πιο ικανοί, οι πιο εργατικοί και κυρίως οι πιο έντιμοι. Και να θυμάται ο ελληνικός λαός, οι πολίτες που σήμερα θα ψηφίσουν, ότι πρέπει, ιδίως στην Ευρωβουλή, να εκλεγούν άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα να υπηρετήσει αυτούς» δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ερωτηθείς αν η αίσθησή του είναι ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικά στις Ευρωεκλογές, απάντησε: «ας αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη σοφία από τους πολιτικούς και οι εξελίξεις θα έρθουν μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για να οδηγηθούμε πολύ γρήγορα στις εθνικές εκλογές».

 Λεβέντης:  Να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Θα πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε αναλυτικά: 

«Πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί προδόθηκε η Μακεδονία. Επίσης το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν χαμηλό και νοσηρό. Έπεσαν πολύ χαμηλότερα από ότι περίμενε ο κόσμος και αντί να φανατίσουν το κλίμα θα υποστούν ράπισμα. Όλη μου τη ζωή ωε Ένωση Κεντρώων και ως Λεβέντης πολέμησα το καρκίνωμα του δικομματισμού και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, αυτό το καρκίνωμα προσπαθούν να το διαιωνίσουν. Η νεολαία θα τους τιμωρήσει και τους δύο

  

 

Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία - Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε  

Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι (4.810.075 άνδρες, 5.112.219 γυναίκες) πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στα περιφερειακά, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.

Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν για πρώτη φορά 528.997 εκλογείς, εκ των οποίων οι 17χρονοι είναι 106.760.

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Καλό είναι να βεβαιωθούν που ψηφίζουν και όσοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο ίδιο σχολικό συγκρότημα εδώ και πολλά χρόνια. Κι΄ αυτό διότι λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθόσον για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές, ενδέχεται ορισμένοι να ψηφίσουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολείο από αυτό που ψηφίζουν συνήθως.

Οι 112.504 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να μεταβούν στον δήμο όπου είναι δημότες. Το δικαίωμα του εκλέγειν τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα («κοινοτικοί εκλογείς»), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού, όσους είναι από 70 ετών και άνω, ενώ  μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι' αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Λόγω των τετραπλών εκλογών, για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα: Το τμήμα «Α», όπου στήθηκαν οι κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και το τμήμα «Β» για δήμο και κοινότητα. Στους δήμους που δεν διαθέτουν κοινότητες ή στα εκλογικά τμήματα με κάτω από 300 ψηφοφόρους (κυρίως μικρά χωριά), οι εκλογείς ψηφίζουν σε ένα ενιαίο τμήμα.

Συνολικά συγκροτήθηκαν 39.063 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 32.882 είναι «διπλά», δηλαδή υπάρχουν 16.441 εκλογικά τμήματα «Α» και άλλα τόσα τμήματα «Β». Τα 2.741 εκλογικά τμήματα είναι ενιαία και έχουν τρεις κάλπες, για ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, καθώς αφορούν δήμους όπου δεν υπάρχουν κοινότητες, ενώ τα υπόλοιπα 3.440 εκλογικά τμήματα είναι επίσης ενιαία, αλλά έχουν τέσσερις κάλπες λόγω μικρού αριθμού εκλογέων. Συνεπώς, συνολικά στήθηκαν 87.747 κάλπες (32.882 x 2)+(2.741 x 3)+(3.440 x 4.

Στις ευρωεκλογές μετέχουν 40 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, εκ των οποίων τα 14 έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς (δηλαδή με 42 υποψηφίους), ενώ οι υπόλοιποι έχουν από 3 έως 41 υποψηφίους. Συνολικά, τις 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο που αναλογούν στην Ελλάδα, διεκδικούν 1.155  υποψήφιοι.  

Στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες της χώρας μετέχουν 103 συνδυασμοί (έναντι 104 το 2014), διεκδικώντας 717 αιρετά αξιώματα, εκ των οποίων 13 περιφερειάρχες και 704 περιφερειακοί σύμβουλοι. Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αρχών των 332 δήμων (συμπεριλαμβάνονται οι 12 νέοι που προήλθαν από τη διάσπαση πέντε δήμων) μετέχουν συνολικά 1.634 συνδυασμοί, έναντι 1.441 το 2014. Τα αιρετά αξιώματα στο σύνολο των δήμων που διεκδικούν είναι 9.802, εκ των οποίων 332 δήμαρχοι και 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι. Στις κοινοτικές εκλογές, τέλος, το σύνολο των συμβούλων (κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους) ή προέδρων κοινοτήτων (κοινότητες έως 300 κατοίκους) που θα εκλεγούν ανέρχεται σε 21.396.

Αφού κλείσουν οι κάλπες, αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων και στη συνέχεια των σταυρών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το υπουργείο, τα αναρτά στην ιστοσελίδα του (https://ekloges.ypes.gr/).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα