Νέα Δημοσκόπηση: Ντέρμπι με τη διαφορά τρεις ημέρες πριν τις εκλογές

Νέα Δημοσκόπηση: Ντέρμπι με τη διαφορά τρεις ημέρες πριν τις εκλογές

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Καπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας "Έθνος". 

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται και συγκεντρώνει ποσοστό 27,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24,4%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 6,9% και την ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,3%. Το ΚΚΕ είναι στο 5,3% και είναι το τελευταίο κόμμα που μπαίνει στην ευρωβουλή.

Από τα ποσοστά φαίνεται πως για την τρίτη θέση θα δοθεί κρίσιµη µάχη ανάµεσα στη ΧΑ, στο Κίνηµα Αλλαγής, αλλά και στο Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδος. Το αξιοσηµείωτο είναι πως η νέα µέτρηση διενεργήθηκε το διήµερο 21-22 Μαΐου, δηλαδή την τελευταία εβδοµάδα της προεκλογικής περιόδου, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση και τη δυναµική που αποκτά το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Ακολουθούν:

Το Ποτάμι με 2,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,8%, η Ένωση Κεντρώων με 1,7%.

Η Ελληνική Λύση είναι στο 2,9%, το ΜέΡΑ25 στο 1,9%, η Λαϊκή Ενότητα στο 1,2%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1%, όπως και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Δημιουργία Ξανά.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 11,1%, ενώ Λευκό ή Άκυρο επιλέγει το 2,1% των ερωτηθέντων και ένα 2,1% επιλέγει Άλλο Κόμμα.

Στο ερώτημα για τον αρχηγό που θέλουν να ενισχυθεί από τις ευρωεκλογές, οι πολίτες απαντούν «Κυριάκος Μητσοτάκης» σε ποσοστό 34% και «Αλέξης Τσίπρας» σε ποσοστό 30%.

Συγχρόνως, το 19% απαντά «κάποιον άλλον πολιτικό αρχηγό», το 15% «κανέναν» και το 2% δεν απαντά. Ενδιαφέρουσες αναδεικνύονται οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτώµενοι στο ποιοι θα είναι οι παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν την ψήφο τους.

Φαίνεται ότι το θέµα της Συµφωνίας των Πρεσπών υποχωρεί, συγκεντρώνοντας ποσοστό 29%, ενώ πρώτος παράγοντας αναδεικνύεται η οικονοµία µε 52% και ακολουθεί «η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη» µε 40%. Τρίτος κατά σειρά παράγων επηρεασµού της ψήφου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται το Μεταναστευτικό (35%), µε την «ιδεολογία» των ψηφοφόρων να καταλαµβάνει το ίδιο ποσοστό (35%). Επεται η απάντηση «η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προκλήσεις που αντιµετωπίζει», κάτι που υποδηλώνει πως είναι αρκετά µεγάλο το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ως προς την ιεράρχηση των αναµετρήσεων της ερχόµενης Κυριακής, οι πολίτες εµφανίζονται να ενδιαφέρονται «πολύ» (52%) και «αρκετά» (19%) (σύνολο 71%) και «λίγο» (16%) και «καθόλου» (11%) (σύνολο 27%). Το 2% δεν απαντά. Στο ερώτηµα για τον βαθµό ικανοποίησης των ψηφοφόρων από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, το 42% θεωρεί ότι η αντιπαράθεση για τις ευρωεκλογές δεν βρίσκεται σε καθόλου ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ µόλις το 7% τη χαρακτηρίζει πολύ ικανοποιητική. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση των υποψήφιων δηµάρχων (στον δήµο κάθε ερωτώµενου), η απάντηση «καθόλου ικανοποιητικό» συγκεντρώνει 26%, καθώς το 34% θεωρεί την αντιπαράθεση αρκετά ικανοποιητική και άλλο ένα 13% πολύ ικανοποιητική.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα