Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ θα θέσει ο Τσίπρας

Σύνοδο Κορυφής ΕΕ: Τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ θα θέσει ο Τσίπρας

Την Πέμπτη 9 Μαΐου, μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό αφού είναι η μέρα της Ευρώπης, γίνεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στο Sibiu της Ρουμανίας. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συντονισμό με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο θα συναντηθεί,  θα αναδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση Μογκερίνι. Ιδιαίτερα θα τονιστεί ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο ης στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της

Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων στη Ρουμανία, θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις  τους επί των προτεραιοτήτων ως προς τη Στρατηγική Ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία για μια σειρά από ζητήματα όπως ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης. 

Ως προς το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

 Θα σταθεί στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα