Τσίπρας: Εργαζόμαστε με μοναδική έγνοια τον λαό και τις ανάγκες του - Δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο

Τσίπρας: Εργαζόμαστε με μοναδική έγνοια τον λαό και  τις ανάγκες του - Δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο

Από τα Χανιά, από τον τόπο του Ελευθέρου Βενιζέλου, τον τόπο των μεγάλων αγνωιστών της Εθνικής Αντίστασης αλλά και του Ελ Γκρέκο στέλνουμε ισχυρό μηνυμα αναγέννησης της Πατρίδας μας», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Κλειστό Γυμναστήριο Χανίων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή σε αυτά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του λέγοντας πως «βρέθηκαν με την ψήφο του Λαού στο περιθώριο της Ιστορίας και αυτό ήταν το μεγάλο αποφασιστικό βήμα για να σηκώσει ξανά η χώρα ανάστημα και κεφάλι» αναφέροντας παράλληλα πως «παρά τον σκληρό πόλεμο και το δύσβατο μονοπάτι που είχαμε να βαδίσουμε δεν λυγίσαμε, δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά την καταστροφική συνταγή των μνημονίων, κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό.»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στο τέλος των μνημονίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από το 2015 εργαζόμαστε με μοναδική έγνοια τον λαό & τις ανάγκες του. Δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο, τόσο εντός όσο & εκτός συνόρων. Δεν λυγίσαμε. Κάναμε ένα συμβιβασμό με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση και το τέλος των μνημονίων, την έξοδο της χώρας από την ύφεση και τη λιτότητα. Από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα τελείωσε με τα μνημόνια. Δεν τελείωσε όμως με τις συνέπειές τους, οι πληγές δεν έχουν κλείσει. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν στα νοικοκυριά, στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις. Όμως, πλέον, ο τροχός της ιστορίας έχει αλλάξει φορά».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε τις εκλογές λέγοντας πως «Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν κα κρύψουν την πραγματικότητα αυτό που κρίνει την εκλογική μάχη είναι η Οικονομία. Επίσης, η ίδια η πραγματικότητα θα καθορίσει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών2019 και των εθνικών εκλογών. Όχι η προπαγάνδα, η λάσπη και η δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρεί ο τερατώδης μηχανισμός του ψέματος και της παραπληροφόρησης που έχει στήσει το παλιό καθεστώς απέναντί μας».

Έργα στα Χανιά

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί κατά την τετραετία 2015 – 2019 και αφορούν τα Χανιά και την Κρήτη.

«Την περίοδο 2015-19 εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ νέα έργα ύψους 93 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλάσια κονδύλια από αυτά της περιόδου 2010-14. Από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα εθνικού ΠΔΕ ύψους 64 εκατ. δηλαδή ποσό πάνω από διπλάσιο από αυτό της περιόδου 2010-14. Παράλληλα, με το πρόγραμμα Φιλόδημος του ΥΠΕΣ χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικά, ύψους 31,5 εκατ. ευρώ. Για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, λόγω των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα διατεθούν άμεσα 2 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για το Ελαφονήσι, στην υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού της Παλαιόχωρας, την δρομολόγηση της αποκατάστασης των «Ιταλικών Στρατώνων», την διασφάλιση της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς και την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου στο δήμο Χανίων.

Την ίδια ώρα μίλησε για το νέο χάρτη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την Κρήτη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο: «Στο νέο χάρτη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη η οποία αποκτά τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων για ένα μεγάλο και ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ενεργειακό ρόλο της Κρήτης λέγοντας πως «Αναβαθμίζουμε και τον γεωστρατηγικό και ενεργειακό ρόλο της Κρήτης. Προωθούμε εξορύξεις, τον EastMed, και στέλνουμε μήνυμα οτι η Ενέργεια οφείλει να είναι γέφυρα» ενώ έστειλε κι ένα μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως «αν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας διακιώματα είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας».

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θέλουν να παρουσιαστούν ως το “Καινούργιο” λες και δεν είναι τα τζάκια που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Εσείς οι Χανιώτες γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι οικογένειες που έγιναν ζάπολουτοι από  την πολιτική χωρίς να έχουν κάνει καμία άλλη δουλειά στη ζωή τους. Μας έλεγαν “δεν θα βγείτε στις αγορές” και τώρα έχουμε το χαμηλότερο επιτόκιο από το ’97. Ως γόνος που μεγάλωσε στα σαλόνια και διαχειρίζεται τις οικογενειακές offshore δεν ξέρει τι σημαίνει να παίρνει κάποιος ένα επίδομα για να πληρώνει το νοίκι του. Πιστεύει σε μια κοινωνία-ζούγκλα στην οποία θα επιβιώνουν μόνο οι ισχυροί, όχι σε μια κοινωνία ισότητας στην οποία η εργασία θα αμοίβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Αν εφαρμοστεί το Ασφαλιστικό σύστημα που υποστηρίζουν θα οδηγηθούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι στον Ασφαλιστικό Καιάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικά τόσο αποκρουστικό όσο και αυτό του ΔΝΤ που εφήρμοσε για 5 χρόνια και επεχείρησε για άλλα τόσα στη χώρα μας.»

Σχολίασε και τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το δώρο Χριστουγέννων:

«Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται να σαρώσει τα κοινωνικά επιδόματα & του ξέφυγε ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί τα λέει αυτά; Τα λέει γιατί τα πιστεύει. Γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί τί σημαίνει το δώρο Χριστουγέννων ή ένα επίδομα».

Παράλληλα τόνισε πως «κανείς δεν κατάφερε στον τόπο αυτό να δοξασθεί κρυπτόμενος. Ακόμα κι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνει οτι έχουν έναν αρχηγό που είναι το αδύνατο σημείο της παράταξής τους»

Για τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις επικείμενες εκλογές λέγοντας πως η Κρήτη πάντα έδινε τη νίκη.

«Ο Δημοκρατικός κόσμος της Κρήτης έδινε πάντα από τη μεταπολίτευση και μετά τη νίκη στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Στις εκλογές αυτές βάζουμε όλοι ένα στοίχημα να ξεπεράσουμε τις περιχαρακώσεις μας. Εσείς θα φέρετε τη νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κλειστό Γυμναστήριο είχε γεμίσει από κόσμο, ανάμεσά τους κυβερνητικά στελέχη (Γιάννης Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης), υποψήφιοι ευρωβουλευτές (Έλενα Κουντουρά, Αλέξανδρος Νικολαΐδης κ.ά.), υποψήφιοι δήμαρχοι και άλλα ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα