Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μετά την δημόσια διαβούλευση

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τους ποινικούς κώδικες που έληξε την Κυριακή, για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, συνεδρίασαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στις εξής μεταξύ άλλων αλλαγές:

Στη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τελικά θα προβλεφθούν  ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει, ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει έγκληση ( μήνυση), θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλιό καθεστώς.

Επίσης αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει ως κακούργημα - και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Παράλληλα σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν ως κακουργήματα, αλλά με μικρότερες ποινές, ως έξι χρόνια.

Επίσης οι  διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα οριστικοποιήσει τις όποιες μεταβολές τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να κατατεθούν τα νέα νομοθετήματα στη Βουλή για να ψηφιστούν μέσα στον Μάιο.

Κρίσιμο θεωρείται από δικαστές και εισαγγελείς το θέμα του χρόνου της εφαρμογής των νέων κωδίκων, καθώς ήδη δίκες κινούνται με αργούς ρυθμούς ενόψει της νομοθετικής  μεταβολής και οι ανακριτές σε σοβαρές υποθέσεις φρενάρουν τις έρευνες ενόψει των νέων διατάξεων.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα