Πέρασε από τη Βουλή η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Πέρασε από τη Βουλή η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του  Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με την οποία εντέλλεται η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες κυρίως  διπλωματικές και νομικές για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με αυτή λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές  η Βουλή εντέλλει την κυβέρνηση να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες διεκδίκησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του Προέδρου έχει η επανάληψη μιας πάγιας θέσης της χώρας ότι το ζήτημα των οφειλών παραμένει ανοικτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική , ιστορική και νομική του δικαίωση αλλά και ότι το Ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του. Παράλληλα με τον πιο σαφή τρόπο υπερτονίζεται ότι δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Έκθεση της Επιτροπής οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν σε:

α) Πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές,

β) πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και συγγενών των θυμάτων

γ) Αποπληρωμή του κατοχικού δανείου,

δ) Επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Την πρόταση του Προέδρου της Βουλής υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε και ψήφισε δική του πρόταση. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διεκδίκησης ωστόσο η διαφοροποίησή του από την πρόταση Βούτση έχει να κάνει με τις ευθύνες που υπάρχουν μέχρι τώρα και με συγκεκριμένα μέτρα και βήματα που πρέπει να γίνουν. "Είναι σαφέστατη και πολιτικά ερμηνεύεται από τον κάθε καλοπροαίρετο. Διαφωνούμε με το γενικό ψήφισμα που κατατίθεται από τον πρόεδρο της Βουλής".

Τσίπρας: Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ

Νωρίτερα, κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι το ελληνικό κράτος δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, τις δικές του και των πολιτών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

- τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

-τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

- Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

-Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Μητσοτάκης: Πολιτικά εφικτό το κατοχικό δάνειο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το θέμα του κατοχικού δάνειου είναι πολιτικά εφικτό και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά της χώρας, υπενθυμίζοντας πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη, ξεκαθάρισε όμως πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε πως διαχειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ενώ όταν ανέλαβε την εξουσία δεν έκανε τίποτα. Όπως είπε η ΝΔ θα υπερψηφίσει το υπερκομματικό κείμενο που ετοίμασε το προεδρείο, και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση θα πρέπει να μείνει μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις.

Γεννηματά: Ανοιχτό το ζήτημα

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό και οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά ενεργές».

«Σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο, ηθικό και νομικό:- πολεμικές αποζημιώσεις και πολεμικές επανορθώσεις - αποπληρωμή του κατοχικού δανείου - επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με το κατοχικό δάνειο, η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει τις οφειλές της συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να στηρίξει την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 Η γερμανική απάντηση

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση.

Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία «έχει αίσθημα της ιστορική της ευθύνης. Γνωρίζουμε για τη μεγάλη ενοχή, τα μεγάλα δεινά που επέφεραν η Γερμανία και Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών».

Με την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης συμφωνούν τα κυβερνητικά κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αν και στους δεύτερους διαπιστώνονται τόσο ηπιότεροι τόνοι, όσο και μεμονωμένες φωνές, όπως του αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ, που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της έναρξης ενός διαλόγου με την Ελλάδα επί του θέματος. Την επίσημη γερμανική στάση υποστηρίζει και το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Στους Πράσινους επικρατεί η άποψη ότι βάση του Διεθνούς Δικαίου η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της κατοχής και επανορθώσεις και τις καταστροφές που υπέστη χώρα. Σε ό,τι όμως αφορά το κατοχικό δάνειο, η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση για συζήτηση.

Το μόνο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου κατά την Κατοχή είναι το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke). Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος και προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας Γκρέγκορ Γκίζι το κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα.

με πληροφορίες από Real

Κουτσούμπας για γερμανικές αποζημιώσεις: Η Κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακή διαχείριση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα