Βουλή: Επεισόδιο με τους Χρυσαυγίτες - Προεδρεύων: Περάστε έξω δολοφόνοι

Βουλή: Επεισόδιο με τους Χρυσαυγίτες - Προεδρεύων: Περάστε έξω δολοφόνοι

Θερμότατο επεισόδιο προκλήθηκε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις όταν ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Ευ. Καρακώστας σε μια πρωτοφανή πρόκληση και την ώρα που η Βουλή αξιώνει γερμανικές αποζημιώσεις ήγειρε θέμα απαιτήσεων για τα θύματα του ΚΚΕ την περίοδο 1944-1949.

Άμεσα αντέδρασε ο προεδρεύων και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ο οποίος χαρακτήρισε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής "δολοφόνους" ζητώντας τους επιτακτικά να περάσουν εκτός αιθούσης.

Ολόκληρο το επεισόδιο όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ανοίξει και το ζήτημα της διεκδίκησης από το ελληνικό κράτος των απαιτήσεων για τα ανθρώπινα θύματα, για τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους απαχθέντες και για τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, οι οποίες προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι και το 1949, το κατά τον επονομαζόμενο «Γέρο της Δημοκρατίας» Γεώργιο Παπανδρέου «κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας», ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα να πληρώσει τον λογαριασμό του συμμοριτοπολέμου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς. Ολοκληρώνετε, σας παρακαλώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Και επειδή οι νεοδημοκράτες παριστάνουν ιδεολογικά τους πολέμιους του κομμουνισμού -και αυτό τώρα προεκλογικά- τους προκαλούμε: Τολμάτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, να ανοίξετε αυτό το ζήτημα; Γιατί η Χρυσή Αυγή και τολμά και θα το κάνει ως κυβέρνηση πράξη και δεσμευόμαστε ότι η αμύθητη ακίνητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες και σε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Λοιπόν, ανακρίβειες και ανιστόρητα πράγματα είναι ανεπίτρεπτο να ακούγονται, αλλά δεν περιμένουμε και τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους.

Τον λόγο έχει η κ. Βαγιωνάκη.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Έλα, έλα! Τι είναι αυτά που λες;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Περάστε έξω, παρακαλώ!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν τον ακούς;

Εσύ θα «φας» αγωγές…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Δεν ακούγεστε. Περάστε έξω! 

Έχω δώσει τον λόγο στην κ. Βαγιωνάκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Θα «φας» αγωγές…

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ: Αυτές οι κραυγές μίσους δεν έχουν θέση εδώ πέρα. Περάστε έξω!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ: Εσείς είστε δολοφόνοι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Δεν ακούγεστε. Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι και υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΕΓΟΣ: Εσείς είστε δολοφόνοι!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Υπάρχουν δικογραφίες…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Σκοτώνετε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες. Περάστε έξω!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Εσείς που μιλάτε για ανθρωπισμό, εντάξει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Βαγιωνάκη, έχετε τον λόγο. Περάστε έξω!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τι «περάστε έξω»; Στο σπίτι σου είμαστε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Δεν γράφεται στα Πρακτικά τίποτα απ’ αυτά που λέτε. Σταματήστε εδώ. Έχει τον λόγο η κ. Βαγιωνάκη.

 Έως εδώ! Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν αφήνετε τη Βουλευτή να μιλήσει. Περάστε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ! Δείχνετε το ποιόν σας. Αυτοί είστε. Αυτή είναι η ιδεολογία σας, αυτή είναι η πρακτική σας. Περάστε έξω!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ: Είχαμε τη δημοκρατική ευαισθησία να σας ακούσουμε. Τώρα αφήστε μας να συνεχίσουμε, σας παρακαλώ.

(Θόρυβος από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Είστε υπόδικοι εγκληματίες. Αυτοί είστε!

Ορίστε, κυρία Βαγιωνάκη, έχετε τον λόγο.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατά την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στη Χρυσή Αυγή με αφορμή όσα είχαν γίνει λίγη ώρα νωρίτερα λέγοντας : "Ας το ακούσουν καθαρά. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει χώρος για φασίστες και για φασισμό. Είναι προκλητικό να  θα μας κουνούν το δάχτυλο οι φασίστες και να μας μιλούν για πατριώτες και πατρίδα".

Τα αίματα άναψαν ξανά όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο και μεταξύ άλλων  είπε ότι κάποιοι πήραν την απάντησή τους στο Γράμμο και στο Βίτσι και αν χρειαστεί θα την ξαναπάρουν.

Το εμφυλιακό παραλήρημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη: "Αυτά είναι άθλια πράγματα. Αυτοί οι κύριοι χαρακτηρίζονται από αυτά που λένε και από όσα έχουν κάνει στην κοινωνία και κρίνονται στα δικαστήρια" είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σε οξύτατους τόνους ήταν και η απάντηση του Θ. Παφίλη ο οποίος είπε: "Εδώ έχουμε τους φασίστες και ορκίζονται στον Χίτλερ. Είναι κότες. Πάρτε τα κείμενά τους και τη δολοφονική δράση τους. Είναι ήδη δολοφόνοι του Φύσσα. Ήδη ο Μιχαλολιάκος έχει πάρει την πολιτική ευθύνη. Η ιστορία είναι αδέκαστη και όσο κι αν έγινε προσπάθεια να αλλοιωθεί ήταν συνεργάτες των ναζιστών. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει και να μην παγιδεύεται στη μεταμφίεση που προσπαθούν"..

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα