Τι αντάλλαγμα θα έχει η επιτήρηση του εναέριου χώρου ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια

Τι αντάλλαγμα θα έχει η επιτήρηση του εναέριου χώρου ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια

Να απαντήσουν για το αν θα έχει αντάλλαγμα, και ποιο θα είναι αυτό, η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για να επιτηρούν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τον ενάεριο χώρο των Σκοπίων, κλήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

«Το αντάλλαγμα για εμάς θα είναι η σταθερότητα στην γειτονιά μας, αυτό είναι το μεγάλο αντάλλαγμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «θέλουμε ο γείτονάς μας να έχει ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες ως κρίσιμο κρίκο, «γι’ αυτό και είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης για τη Βόρεια Μακεδονία»

Αφήνοντας πολύ διπλωματικές αιχμές για την τουρκική παραβατικότητα του εθνικού εναερίου χώρου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Ελλάδα -για λόγους που δε χρειάζεται να αναλύσουμε αυτή τη στιγμή- έχει ανεπτυγμένη αεροπορική τεχνογνωσία, ίσως από τις πιο αναπτυγμένες στην ευρύτερη περιοχή, και μπορούμε να στηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ευημερία και ασφάλεια» και τόνισε πως το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας και συνεργασίας.

Τα ελληνικά μαχητικά θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο των Σκοπίων

Ο ίδιος είπε πως είναι σημαντική και η συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές αεροπορίες των δύο χωρών, που θα είναι τόσο τεχνική όσο και σε θέματα εκπαίδευσης στελεχών.

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάθε φορά που ο ίδιος με το κυβερνητικό αεροσκάφος πήγαινε προς Βρυξέλλες, παρατηρούσε ότι ο πιλότος «έκανε μία παράκαμψη, για να μην περάσει πάνω από τη χώρα σας».

«Αυτή η ανοησία σταματά, όχι μόνο δε θα κάνουμε παράκαμψη, αλλά μπορεί να κάνουμε και κάποιες βόλτες να σας χαιρετάμε», πρόσθεσε, χαμογελώντας, και κατέληξε: «Δεν πρόκειται να έχει κανένα αντάλλαγμα αυτή η υπηρεσία, ούτε θα αμφισβητηθεί στο μέλλον από κάποιον».

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως η Βόρεια Μακεδονία «δεν έχει εποπτεία του εναέριου χώρου της και μια γειτονική χώρα θα πρέπει να καλύπτει τους ουρανούς μας».

Χαρακτήρισε την Ελλάδα «φίλη χώρα», με την οποία υπάρχει εμπιστοσύνη, προσθέτοντας πως είναι λογικό η Βόρεια Μακεδονία «να απευθύνεται σε γειτονικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τέτοια θέματα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα