Η επίσκεψη στα Σκόπια, η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και οι συμφωνίες στο Ανώτατο Συμβούλιο

Η επίσκεψη στα Σκόπια, η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και οι συμφωνίες στο Ανώτατο Συμβούλιο

Tην πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια μετά τη υπογραφή και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ και υπουργούς από τις δύο χώρες συμμετείχαν στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ακολούθησαν οι υπογραφές διμερών συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, κατά τις διμερείς επαφές, υπεγράφησαν:

- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

- Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου 'Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

- Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.

- Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ζόραν Ζάεφ στο κυβερνητικό μέγαρο της γειτονικής χώρας, με εναγκαλισμούς, χειραψίες και πολλά χαμόγελα. Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας θέλησε να απαθανατίσει τη στιγμή βγάζοντας selfie.

Η ξενάγηση του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό κτίριο των Σκοπίων

Ο  Έλληνας Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον ομόλογό του στο κυβερνητικό μέγαρο και στο προσωπικό γραφείο του κ. Ζάεφ.

Tσίπρας: Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στον λογαριασμό του στο twitter.

 Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. https://www.youtube.com/watch?v=9efLqZuS_mI …

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Λίγο μετά τον κ. Τσίπρα από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατέβηκε και η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία τον συνοδεύει στην αποστολή.

«Άφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», ανέφερε νωρίτερα στο twitter o πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα