Ξανθός:Το ΕΣΥ είναι όρθιο, λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες

Ξανθός:Το ΕΣΥ είναι όρθιο, λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες

«Το ΕΣΥ είναι όρθιο, είναι λειτουργικό, είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και, από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, τόνισε ότι «αυτή ήταν η μεγάλη τομή στην υγειονομική και την πολιτική της χώρας τα προηγούμενα χρόνια». Ο υπουργός Υγείας βρίσκεται στα Ιωάννινα με αφορμή τον δημόσιο απολογισμό της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην Ήπειρο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα έχει στηριχτεί αυτήν την περίοδο παρά τους περιορισμούς, τις δυσκολίες από τα μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έχει ενισχυθεί με επιπλέον ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ενώ το προσωπικό του, με εξαιρετικό φιλότιμο, έχει βοηθήσει στο να διατηρηθεί ένα πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Επίσης ο υπουργός επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση πως «οι ανασφάλιστοι πολίτες αυτή την περίοδο προσέρχονται με το ΑΜΚΑ τους, με αξιοπρέπεια, με ισοτιμία όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ και έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Ωστόσο, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε προβλήματα, ελλείψεις και κενά, για τα οποία, όπως είπε, «οφείλουμε ιδιαίτερα στην νέα περίοδο, τη μεταμνημονιακή, στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, να αντιμετωπίσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά και με ένα πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό. Ειδικότερα σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι διαδικασίες δημόσιου απολογισμού και λογοδοσίας, ώστε να γίνεται να καταγραφή της απαραίτητης πληροφορίας και να δρομολογούνται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο κ. Ξανθός απέδωσε τα εύσημα στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χαρακτήρισε τον απολογισμό εξαιρετικά παραγωγικό και ανακοίνωσε πως το Νοσοκομείο θα ενισχυθεί με επιπλέον 10 ειδικευμένους γιατρούς.

Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις αναβάθμισης υποδομών, που, είτε δρομολογούνται είτε έχουν ολοκληρωθεί, με σημαντικό παράδειγμα την αξιοποίηση της 4ης Πτέρυγας του Νοσοκομείου, η οποία αύξησε τον διαθέσιμο χώρο κατά 8.000 τμ και τη μάχη που δίνει η Διοίκηση για να αξιοποιηθούν πλήρως οι επιπλέον 6 χειρουργικές αίθουσες.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός με μία προοπτική 4ετίας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά του ΕΣΥ. «Αμέσως μετά το Πάσχα θα προκηρύξουμε περίπου 1.000 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, εκ των οποίων περίπου οι 145 θα αφορούν την 6η ΥΠΕ. Τώρα είμαστε στη φάση που εξειδικεύεται αυτή η κατανομή στα Νοσοκομεία που ανήκουν στην Υγειονομική Περιφέρεια», σημείωσε.

Ο υπουργός το πρωί επισκέφτηκε και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση για τον ένα χρόνο λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα