Αφαιρέθηκε το αλβανικό ΦΕΚ για τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Αφαιρέθηκε το αλβανικό ΦΕΚ για τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφαιρέθηκε, τελικώς, από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Αυτό αποσαφήνισαν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών»

Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Το σχέδιο δήμευσης

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προχώρησετην υλοποίηση του σχεδίου πιάνοντας εξ απηνής τους πάντες καθώς είχε δοθεί η αίσθηση πως το θέμα είχε παγώσει κατόπιν διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας και την ελληνική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν οι χάρτες που αφορούν την υλοποίηση της απόφασης 708 και προς έκπληξη όλων οι εκτάσεις που θα περιέλθουν στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου τουρισμού είναι περισσότερες απ' όσες αρχικά υπολογίζονταν.

Όπως αναφέρει το παράρτημα του κόμματος «Ομόνοια» στην Χειμάρρα, «η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:

Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.

Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.

Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.

Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.

Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες. Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή».

«Μήνυμα» Τσίπρα στον Ράμα

Επίθεση στην κυβέρνηση της Αλβανίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της τετραμερούς συνάντησης στο Βουκουρέστι στέλνοντας μήνυμα στα Τίρανα και την κυβέρνηση Ράμα ότι αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας τότε θα πληγεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Βουκουρέστι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, σχολίασε: «Μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Στην Ευρωβουλή το θέμα της δήμευσης των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας

Στο ζήτημα των αυθαίρετων, παράνομων και ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες, απαλλοτριώσεων ιδιωτικών περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία επανέρχεται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Κομισιόν.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κρίνεται ο σεβασμός του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων» και ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει, «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση – πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».

«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο Δ. Παπαδημούλης και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ, και επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη και προκλητική η απόφαση του Ράμα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωση του αναφέρει ότι «η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία,  έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.

Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

Παπακώστα: Βέτο στην Αλβανία εάν δεν σεβαστεί την Ελληνική μειονότητα

Βέτο στη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, εφόσον τα Τίρανα δεν σταματήσουν τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας, προτείνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλο και Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.).

Σε σχετική ανακοίνωση του Ν.Ε.Ο. η κ. Παπακώστα τονίζει ότι «η Ελλάδα σήμερα οφείλει να κινητοποιήσει την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αναγνωρισμένης Εθνικής Μειονότητας στην γειτονική Αλβανία, ώστε να παγώσει η ενταξιακή πορεία της στην Ευρώπη. 

Προτείνω η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, να ασκήσει το βέτο της, εφόσον δεν αρθούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος των περιουσιών τους. Το Ν.Ε.Ο. και εγώ ως Πρόεδρός του, υψώνουμε αυτή την σημαία».

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύουμε στην ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και των εργαλείων προκειμένου τα θέματα αυτά να είναι ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε., η οποία έχει αμηχανία στο πως τα διαχειριστεί πολιτικά. Διότι αφορούν στην περιοχή μας και επειδή η αδράνειά της δημιουργεί τετελεσμένα. Το Ν.Ε.Ο και εγώ λέμε ‘Ναι’ στην Ευρώπη αλλά όχι και έτσι βρε αδέρφια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόεδρος ελληνικής μειονότητας: Ένα πιθανό βέτο στην ΕΕ δεν αρκεί για να σωθούν οι περιουσίες

Ευρεία σύσκεψη στη Χειμάρρα, προκειμένου να καθορίσουν την ημέρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας «για την υφαρπαγή των περιουσιών» μελών της ελληνικής μειονότητας αλλά και να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους θα πραγματοποιήσουν σήμερα, 30 Μαρτίου, οι Βορειοηπειρώτες.

Εχθές το βράδυ η «Ομόνοια» εξέδωσε ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στην παραλιακή ζώνη του δήμου Χειμάρρας.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης τόνισε ότι η ελληνική μειονότητα θα αυξήσει τις προσφυγές της στα αλβανικά δικαστήρια (σήμερα ξεπερνούν τις 250) και θα προσπαθήσει να διεθνοποιήσει το θέμα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, των Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Ένα πιθανό βέτο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας δεν είναι αρκετό. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί και να πάρει μέτρα σε διμερές επίπεδο, τα οποία θα πιέσουν την αλβανική κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση», δήλωσε στο ethnos.gr ο Φρέντυ Μπελέρης.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει: «Με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση κορυφώνεται μία στρατηγική πέντε ετών. Ουσιαστικά, με την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών συντελείται ο διωγμός των Ελλήνων από την περιοχή. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκουν εδώ και αιώνες στους προγόνους μας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από αλβανικά έγγραφα». 

Η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για κρατικές περιουσίες, αφού στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κτηματολόγιο και κατά συνέπεια ούτε και οι απαραίτητοι- προερχόμενοι από- αυτό τίτλοι ιδιοκτησίας.

«Ωστόσο, πρόκειται για εξόφθαλμο σφετερισμό ιδιωτικών εκτάσεων και για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, αφού από τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ραμίζ Αλία, στα αλβανικά αρχεία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι δόθηκαν σε Έλληνες μειονοτικούς» εξηγεί ο Φρέντυ Μπελέρης. 

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές το παράρτημα της «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα

Αναλυτικά σημειώνει:

Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.

Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.

Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.

Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.

Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:

1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.

2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα

3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.

Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.

Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα