Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση για την α΄ κατοικία - Τα ψιλά γράμματα της τροπολογίας

Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση για την α΄ κατοικία - Τα ψιλά γράμματα της τροπολογίας

Η ψήφιση της τροπολογίας για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια δεν κλείνει τις μεγάλες εκκρεμότητες. Ούτε η καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ είναι δεδομένη –αν και η χθεσινή νέα υποχώρηση της κυβέρνησης στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων δείχνει ότι γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση- ούτε η επιτυχία του όλου εγχειρήματος με την νέα πλατφόρμα είναι διασφαλισμένη. Το άμεσο, έχει να κάνει με το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία στο Eurogroup, ήρθε η τροποποίηση της τροπολογίας. Μένει να φανεί αν αυτό θα είναι και το τελευταίο απαιτούμενο βήμα ή αν θα χρειαστούν και άλλες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα καθώς εκκρεμεί η έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων τις οποίες περιμένουν οι δανειστές για να ανάψουν το τελικό πράσινο φως.

Από το τέλος Απριλίου και μετά –οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή της ρύθμισης στην πράξη- το πεδίο του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί στο αν αυτή η ρύθμιση, με το «κουτσούρεμα» που υπέστη στα κριτήρια αλλά και τα ψιλά γράμματα που ενσωματώθηκαν θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένουν οι τράπεζες.

Δηλαδή, να ρυθμιστούν 150.000 δάνεια και να αποχαρακτηριστούν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους άνω των 10 δις. ευρώ. Οι απόψεις επί του θέματος διίστανται καθώς ήδη καταναλωτικές οργανώσεις –με κύρια την ΕΚΠΟΙΖΩ- εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης και την αποτελεσματικότητα που θα έχει.

Γεγονός ότι από τα ψιλά γράμματα του νόμου, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα:

1.Το νομοσχέδιο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ακόμη και για κάποιον ο οποίος θα πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, είτε να μην λάβει καμία πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες, είτε να λάβει μια πρόταση την οποία δεν θα βρίσκει ικανοποιητική.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δικαστική οδός θα είναι μονόδρομος.

2. Ακόμη και όσοι μπουν στην πλατφόρμα θα έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Αν χάσουν τρεις μηνιαίες δόσεις, θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης –κάτι που σημαίνει ότι θα χάνουν και το σπίτι τους – ενώ θα πρέπει αν επιστρέψουν στο δημόσιο και όλο το ποσό της επιδότησης που θα έχουν λάβει.

3. Αν κάποιος επιλέξει να προσφύγει δικαστικά και χάσει το δικαστήριο, όχι μόνο θα χάνει το σπίτι του αλλά θα πληρώνει και πρόστιμο το οποίο θα μπορεί να φτάσει και στα 5000 ευρώ.

Η δικαστική οδός για τον δανειολήπτη μόνο στρωμένη με λουλούδια δεν θα είναι από εδώ και στο εξής.

Τι προκύπτει από το περιεχόμενο της τροπολογίας;

1. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά το αίτημά του απορρίπτεται επειδή δεν πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να καταφύγει στα δικαστήρια για να ρυθμίσει τα δάνειά του και να προστατεύσει το σπίτι του, αλλά θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον το 10% της μηνιαίας δόσης που του αναλογούσε με βάση τη σύμβαση που είχε με την τράπεζα.

2. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και εγκρίνεται. Η τράπεζα προτείνει τη ρύθμιση αλλά ο δανειολήπτης την απορρίπτει και αποφασίζει να καταφύγει στο δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση για να καταφύγει στο δικαστήριο θα πρέπει να πληρώνει το 100% της δόσης που του πρότεινε η τράπεζα.

3. Ο δανειολήπτης κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροί τα κριτήρια αλλά η τράπεζα δεν προτείνει ρύθμιση για κάποιο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης για να καταφύγει στο δικαστήριο θα πρέπει να πληρώνει το 50% της τελευταίας ρυθμισμένης δόσης.

4. Αν μετά την προσφυγή στο δικαστήριο, ο αιτών κριθεί ως μη επιλέξιμος, τότε η ρύθμιση απορρίπτεται και επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ισούται με το 5% της συνολικής οφειλής η οποία κυμαίνεται από 1500 έως 5000 ευρώ.

 

thetoc

Σχετικά TAGS:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Σχετικά TAGS:
-
Σχολιάστε το άρθρο: