Χαρίτσης: Δεν κάνουμε πίσω στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χαρίτσης: Δεν κάνουμε πίσω στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

"Δεν θα κάνουμε πίσω στη ρύθμιση που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσηςστον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Γιώργου Παγάνη και της Αναστασίας Γιάμαλη.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι "η σημαντική αυτή ρύθμιση που αφορά πολλούς πολίτες και η οποία θα καθορίζει με σαφήνεια την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή", ενώ πρόσθεσε ότι "δεν τίθεται θέμα αντιδράσεων από τους Θεσμούς. Απλώς η χώρα λειτουργεί μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και αυτό που συμβαίνει και σε άλλες χώρες γίνεται και στην Ελλάδα. Γι' αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις και όχι σε διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς". Ο ίδιος είπε ακόμη ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ισχύ να καταθέτει κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή και αυτό είναι ένα εξ αυτών".

Όσον αφορά στα εθνικά θέματα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι "όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους" και πρόσθεσε ότι "ειδικά από την Αντιπολίτευση επιχειρείται μια μικροπολιτική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων". Όπως είπε ο ίδιος, η "ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και έχει κάνει μια τεράστια και αποδοτική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζεται όχι σαν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης όπως στο παρελθόν, αλλά ως ισότιμος εταίρος".

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ακόμη ότι "ειδικά στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα παίζει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό χάρη στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο με τις τριμερείς Συνόδους και συμφωνίες, όσο και με πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη και αυτή η πολιτική της φαίνεται ότι αρχίζει να... ξεφτίζει".

Σχετικά με τις αποδοκιμασίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι "βλέπω ότι η κοινή γνώμη σταδιακά αρχίζει και αλλάζει θέση. Εμείς δεν υποτιμήσαμε ποτέ τις εθνικές ευαισθησίες του κόσμου. Αλλά από την αρχή είπαμε ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί με επωφελή φυσικά τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Αντιπολίτευση τηρεί μια στάση υποκριτική και για πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη και αυτό φαίνεται από τις θέσεις της στο παρελθόν. Ακόμη και στο ΕΛΚ δεν υπάρχει κανένας που να μην αναγνωρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η μόνη θετική είδηση που υπάρχει στην Ευρώπη η οποία κλυδωνίζεται και από το Brexit, είναι η επίλυση του Μακεδονικού. Όπου πάνε οι υπουργοί συζητούν με τους πολίτες και υπάρχουν μειοψηφίες που αποδοκιμάζουν και δυστυχώς δέχονται υπερπροβολή και από τα ΜΜΕ. Δεν μπορεί κανείς στο όνομα ενός μικροκυβερνητισμού να ευνοεί τέτοιες ομάδες".

Όσον αφορά στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και τυχόν αποδοκιμασίες, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι "δεν φοβόμαστε. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι δημοκρατικοί και θα διατρανώσουν το πατριωτικό τους αίσθημα και θα απομονώσουν αυτές τις μειοψηφίες".

Για τις δηλώσεις Τσιρώνη σχετικά με το Καστελόριζο, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν την έχει υπόψη του αυτή τη δήλωση, ενώ για το θέμα της Μυρσίνης Λοΐζου είπε τα εξής:

"Αυτό που έγινε αποδεικνύει ότι εμείς με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε. Η κ. Λοΐζου παραδέχτηκε τι έχει συμβεί και έθεσε την παραίτησή της στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δει ποτέ ανάλογη ευαισθησία ούτε χιλιοστό από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα σε αντίστοιχες περιπτώσεις και μάλιστα σοβαρές. Θα ήταν σημαντικό αν ανάλογη στάση κρατούσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχουμε εντελώς διαφορετική λογική".

Για την "τροπολογία Κουντουρά" και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ. Χαρίτσης απάντησε: "Εμείς αυτό που κάναμε είναι ότι, χωρίς κανέναν αιφνιδιασμό και έχοντας ενημερώσει, προχωρήσαμε σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο ενόψει ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών που βελτιώνουν τον εκλογικό νόμο. Έχουμε τετραπλή κάλπη μπροστά μας και δουλεύουμε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες. Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προσαρμόσαμε την ελληνική νομοθεσία σε αυτά που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν ανάλογα κωλύματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Κι αν κάποιος εκλεγεί ευρωβουλευτής είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».

 

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα