Τσίπρας: Αισιόδοξος για τις ευρωεκλογές, ανήσυχος για ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς

Στρατηγική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη ως απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό και την πιθανή συνεργασία ακροδεξιάς και ΕΛΚ απηύθυνε με παρέμβασή στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και ανήσυχος από την ενδεχόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς.

O Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι την επομένη των εκλογών όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του "ακραία νεοφιλελεύθερου, βάρβαρου πολιτικού Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν".

"Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς με την Ακροδεξιά, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης", επεσήμανε. "Ο πολιτικός προσανατολισμός των προοδευτικών δυνάμεων δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και στις πολιτικές της λιτότητας που γεννούν τις ανισότητες και θρέφουν την ακροδεξιά", σημείωσε και δήλωσε ότι "η πιο ελπιδοφόρα είδηση ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για τη κλιματική αλλαγή τις προηγούμενες μέρες" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη "χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό" και όπως είπε, "η αντίθεση στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την Ειρήνη και την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου".

Κατέληξε δε εξηγώντας ότι" η άρνηση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της Ειρήνης και της Φιλίας των Λαών, αλλά και σε βάρος όλων όσων επετεύχθησαν με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ