Θρίλερ για την πρώτη κατοικία. Νέα εκλογοσενάρια στο τραπέζι

Με άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια…απειλεί τους θεσμούς η κυβέρνηση

Τις οικονομικές εκκρεμότητες επείγεται να κλείσει η κυβέρνηση προκειμένου να μπει απερίσπαστη στην προεκλογική περίοδο – και το επιδιώκει ακόμη κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους θεσμούς, εν προκειμένω στην περίπτωση της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία.

Χθες, το Μαξίμου με διαρροή διαμήνυσε ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί όπως και να ’χει αύριο Παρασκευή στη βάση της «συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών», δείχνοντας να υλοποιεί όσα ακούγονταν ως εκείνη την ώρα περί του ενδεχόμενου να προχωρήσει «μονομερώς» κι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενημερώσει την Κομισιόν εδώ και μέρες για τις προθέσεις της να προχωρήσει πριν από το επόμενο Eurogroup. Παρά ταύτα στην εν λόγω διαρροή υπήρχε η διαβεβαίωση ότι η προσπάθεια για συμβιβασμό στα σημεία που οι θεσμοί καταθέτουν ενστάσεις συνεχίζεται, καθώς ανέφερε πως «μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών».

Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση αυτή, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε μνημόνιο και είναι κυρίαρχο κράτος που ναι μεν λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις και απόψεις των θεσμών, αλλά έχει κυβέρνηση και αυτή χαράσσει την οικονομική πολιτική, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

Προφανώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ωστόσο η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι προεκλογική περίοδο έχουν και οι Βρυξέλλες και όχι μόνο η Αθήνα.

 

Εκλογοσενάρια

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή οργιαστικής σεναριολογίας – κι ενδεχομένως να την τροφοδοτήσει εκ νέου – σχετικά με τα ενδεχόμενα των εκλογών που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει δείχνοντας επίμονα Οκτώβριο με ένα εκ των επιχειρημάτων της να είναι η οικονομική σταθερότητα και η εμπέδωση των ωφελημάτων στην κοινωνία.

Τα σενάρια επιμένουν και δίπλα σε αυτό που μιλά για τριπλές κάλπες τον Μάιο (περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές) «σηκώνεται» περισσότερο και αυτό για κάλπες τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Το φιλοκυβερνητικό επιχείρημα για ένα τέτοιο σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση, εφόσον διαπιστώσει στις ευρωεκλογές ότι επαληθεύονται οι εκτιμήσεις της για μια ψαλίδα της τάξης των 5 - 6 μονάδων, δεν θα αφήσει να χαθεί το μομέντουμ, εφόσον αυτή τη διαφορά τη θεωρεί διαχειρίσιμη έως και ανατρέψιμη. Η αντιπολιτευτική εκδοχή αυτού του σεναρίου λέει ότι η διαφορά θα είναι πράγματι αυτή που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και θα αποτυπώνει τη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην μπορεί να σταθεί πολιτικά, οπότε θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Η ανάγκη των πολιτικών κομμάτων για την πρόβλεψη του πολιτικού χρόνου των εκλογών πλέον θέτει κάθε κίνηση της κυβέρνησης στο μικροσκόπιο. Έτσι από τις τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η τροπολογία για το σπάσιμο των καλπών (δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) σε χωριστά εκλογικά τμήματα ώστε να μην δημιουργούνται ουρές και να διευκολύνονται οι εκλογείς ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως το σενάριο των εθνικών εκλογών τον Μάιο είναι ακόμη ζωντανό και παρά τα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός – εσχάτως αναφέρθηκε χαριτολογώντας με τη δήλωση ότι αντιστέκεται σε όσους τον γαργαλάνε για εθνικές κάλπες των Μάιο – η κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

 

Ανοίγει ο δρόμος για Κουντουρά

Από την άλλη, η τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή προβλήθηκε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως απόδειξη ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, αφού με αυτό τον τρόπο δεν απειλείται άμεσα η κυβερνητική πλειοψηφία των 151 – τουλάχιστον ώς τις ευρωεκλογές.

Επισήμως, βέβαια, η κυβέρνηση αμύνθηκε στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί φωτογραφικής τροπολογίας που ειρωνικώς ονόμασε «τροπολογία Κουντουρά», με το επιχείρημα ότι ήταν το μόνο ασυμβίβαστο που δεν είχε αρθεί, καθώς βουλευτές επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως αν παραιτούνταν από τη βουλευτική της έδρα η Έλενα Κουντουρά, η οποία μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τους ΑΝΕΛΛ παραμένει στην κυβέρνηση, ο επιλαχών θα προερχόταν από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, δηλαδή τους ΑΝΕΛΛ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Σπύρο Δανέλλη, τον οποίο επίσης αφορά η διάταξη εφόσον τελικώς είναι υποψήφιος.

Παρεμπιπτόντως, αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο, προς υπεράσπιση της επικείμενης τροπολογίας, επισήμαιναν πως αυτή δεν αφορά μόνο τους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως τους Β. Μεϊμαράκη και Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, τελικώς οι δύο τελευταίοι δεν έκαναν χρήση της διάταξης και χθες παραιτήθηκαν από το βουλευτικό τους αξίωμα σε μια προσπάθεια να εκθέσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές. Πιο πολύ αναμένεται να πιεστεί πολιτικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος είναι υποψήφιος και η παραίτησή του δεν θα προκαλούσε επιπλοκές στην κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Στην τελική ευθεία

Ύστερα από όλα αυτά ανοίγει ο δρόμος για τη συμπερίληψη της Έλενας Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η πλήρης σύνθεση αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 27 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση πιθανότατα στον συνεδριακό χώρο του Τάε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο. Είναι με ερωτηματικό αν τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση θα «διαρρέει» σταδιακά ονόματα ή θα κρατήσει την έκπληξη για τους επόμενους 26 (έχουν ήδη ανακοινωθεί οι 16) ώς την τελευταία στιγμή.

ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα