Κατρούγκαλος: Θέλουμε πολύ να συμμετάσχει η Τουρκία στην τριμερή

Τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού. 

“Ασφαλώς βλέπουμε θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό”, ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει ‘μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο’, όπως είπε. Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

Αναφερόμενος στην τριμερή μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι “θέλουμε πολύ να συμμετάσχει και η Τουρκία σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα”. Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι “το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση”.

Για τα 12 ναυτικά μίλια ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων. “Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε: ”Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό”.

 

 

 

ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα