Οι ευρωεκλογές κρίνουν την ημερομηνία των εθνικών εκλογών

Οι ευρωεκλογές κρίνουν την ημερομηνία των εθνικών εκλογών

Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται καθημερινά στο Μαξίμου με μοναδικό γνώμονα το κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ που προηγείται με καθαρή διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το μόνο που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» είναι πως στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν μόνο οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές παρά το «γαργαλητό» που δέχθηκε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από αρκετούς προκειμένου να προκηρύξει την ίδια ημέρα και τις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο το κλίμα που επικρατεί, οι παροχές που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι μετρήσεις που έχει στην διάθεση του το Μαξίμου δεν επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε τριπλές κάλπες.

Είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επανακαθορίσει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου όσον αφορά την ημερομηνία των εκλογών. Δεν είναι μόνο η νίκη ή η ήττα στις εκλογές της 26ης Μαΐου που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η διαφορά που θα υπάρξει σε περίπτωση που κερδίσει η ΝΔ.

Ήδη ο υπουργός Επικρατείας και ο «δημοσκόπος» του Μαξίμου Χριστόφορος Βερναρδάκης όταν ρωτήθηκε από το «Open» για το ποια μπορεί να είναι μια διαχειρίσιμη ήττα, υποστήριξε πως πλέον δεν θεωρείται ήττα αν κάποιο κόμμα χάσει με 2 ή με 3 μονάδες.

Η τροπολογία που φούντωσε τα εκλογικά σενάρια του Ιουνίου

Η κατάθεση της «φωτογραφικής» τροπολογίας που κατατέθηκε τελικά στη βουλή, σύμφωνα με την οποία καταργείται το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή «φούντωσε» τα σενάρια του Ιουνίου.

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης χωρίς να κινδυνεύσει η δεδηλωμένη, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα έπρεπε να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα για να διεκδικήσουν θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο στην περίπτωση που εκλεγούν θα πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην βουλή ή θα μετακομίσουν στις Βρυξέλλες. Στο ενδεχόμενο που επιλέξουν το δεύτερο τότε και πάλι η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πρόκειται για ένα γρίφο που θα κληθεί να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνοντας το σενάριο που θέλει τις ευρωεκλογές να κρίνουν την ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο διαμαρτυρίας

Παραδοσιακά η κάλπη των ευρωεκλογών λειτουργούσε για την εκάστοτε κυβέρνηση ως ψήφος διαμαρτυρίας για τους ψηφοφόρους. Αυτός ήταν και ο λόγος που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εισηγούνταν στον Αλέξη Τσίπρα την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Ώστε η μία κάλπη να παίξει τον ρόλο της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα τονίζει την σημαντικότητα των ευρωεκλογών, θέτοντας συνεχώς διλήμματα με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος της ΝΔ για την «χαλαρή» ψήφο

Εκτός όμως από ψήφο διαμαρτυρίας, η κάλπη των ευρωεκλογών δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την Πειραιώς. Η «χαλαρή» ψήφος είναι εκείνη που φοβίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θέλει να δώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συγκεκριμένος κίνδυνος. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει μια ξεκάθαρη επικράτηση επί του ΣΥΡΙΖΑ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά που θα του δώσει ένα σημαντικό προβάδισμα ενόψει των εθνικών εκλογών και της αυτοδυναμίας που έχει θέσει ως στόχο η κεντροδεξιά παράταξη. Παράλληλα μία άνετη νίκη στις ευρωεκλογές, θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να προκηρύξει τις εθνικές εκλογές πριν από τον Οκτώβριο.

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα