Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας

Μια νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας αλλά και θρίαμβο του μέλλοντος χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μυτώφ, εξήραν το κύρος, το έργο και την καλή συνεργασία κατά τις παρεμβάσεις τους στο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα» προς τιμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Μάλιστα ο κ. Ντιμιτρόφ ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά και εξέφρασε την φιλία και τον σεβασμό προς το πρόσωπό τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «είσαι αναλυτής, διανοούμενος, και σύγχρονος πολιτικός και κάνεις τη διαφορά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τώρα γυρίζουμε νέα σελίδα που απαιτεί να ξεκινήσουμε από την αρχή και να γράψουμε νέο κεφάλαιο. Παράλληλα τόνισε πως το διακύβευμα είναι κοινό και έχει να κάνει με το μέλλον πολιτών και νέων.

«Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία» τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ ενώ χαρακτήρισε την πολιτική του Γκρουέφσκι ως “ρηχό εθνικισμό” τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ, αντικατέστησε με «οραματικό πατριωτισμό».

Ακόμη αναφέρθηκε στην ιστορική συμφιλίωση ανάμεσα στα δυο κράτη κάνοντας μια αναδρομή στο πως οδηγήθηκε το ζήτημα της ονομασίας στη λύση.  Επίσης ο κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε πως «είναι πια καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και φιλίες».

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν πρέπει να διαιωνίζονται οι διαφωνίες αλλά να προάγεται η περιφερειακή σταθερότητα, διαβλέποντας έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της ΕΕ.

Ο. κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια, ως μία νησίδα εκτός ΕΕ η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει ευρωπαϊκή.

Μπουσάτι: Στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ η Συμφωνία των Πρεσπών

Την αποθέωση και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανία, Ντιτμίρ Μπουσάτι, γνώρισε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Πληροφορία, εμπειρία, σοφία, γνώση βρήκα στον Νίκο Κοτζιά και πάντα τον εκτιμούσα» τόνισε, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρώην υπουργό Εξωτερικών και τον Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και στους πρωθυπουργούς των δυο χωρών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα την χαρακτήρισε πηγή έμπνευσης για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως αυτές που ακολουθούν ψεύτικο εθνικισμό και πρόγραμμα ακραίας συμπεριφοράς, αντί για συνεργασία.

Αναφερόμενος στην Αλβανία υπογράμμισε τον μεγάλο χρόνο αναμονής στην ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ. «Πρέπει να βελτιώσουμε την αντοχή μας, πρέπει να τηρούμε τις αρχές του κράτους δικαίου και πρέπει να προωθήσουμε την περιφερειακή συνεργασία», εξήγησε τονίζοντας ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα τρία σημεία για να ανταποκριθούμε στη διεθνή πραγματικότητα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες με τον Νίκο Κοτζιά τονίζοντας την σημασία του πολιτική διαλόγου. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική ως σημείο αναφοράς, κυρίως όταν συζητούμε θέματα ιστορικής σημασίας. Η υπέρβαση των προβλημάτων είναι προς όφελος όλων».

Τέλος αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε ως «ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ» και εξέφρασε την ευχή πως και «το πακέτο Ελλάδας-Αλβανίας θα οδηγηθεί σε επιτυχία γιατί αυτό είναι το μέλλον της δημοκρατίας και των παιδιών μας»

Μυτώφ: Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή μεταναστευτική πολιτική

Για τον κοινό στόχο του διαλόγου μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας Ντάνιελ Μύτωφ, ενώ εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Νίκου Κοτζιά στην περιφερειακή σταθερότητα. «Έχουμε κοινές προκλήσεις και κοινές προσεγγίσεις που πρέπει να βελτιώσουμε καθώς η γεωγραφία συνιστά μείζονα παράγοντα». Πάνω σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την αναθεωρητική και επιθετική στάση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ρωσίας την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να οπλίσει τη διαφθορά.

 

Ο κ. Μύτωφ ανέδειξε τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας που θα δώσει, όπως είπε, πνοή ελευθερίας και αποδέσμευσης από το ρωσικό αέριο. Ακόμη αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς όπως ανέφερε «Η Ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται κοινή μεταναστευτική πολιτική». Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

 

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα