Βούτσης σε Ντιμιτρόφ: Διαμορφώθηκε ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βούτσης σε Ντιμιτρόφ: Διαμορφώθηκε ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Βούτσης μίλησε με θερμά λόγια για την Συμφωνία χαρακτηρίζοντας την διεθνές υπόδειγμα που μπορεί να επουλώσει πληγές και να λύσει προβλήματα.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του στο προηγούμενο διάστημα συζήτησης που υπήρξε στη Βουλή πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς μίλησε για μια σαφή πλειοψηφία που ψήφισε την συμφωνία αλλά και για μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής απέναντι στην ψήφιση και την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Πολλοί ερμήνευσαν ότι αυτή η φράση «φωτογραφίζει» κόμματα της αντιπολίτευσης και τη στάση τους στη Βουλή.

«Η Βουλή ήταν ο χώρος που συζητήσαμε έντονα όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ηταν ο χώρος που μέσα από έντονες συζητήσεις διαμορφώθηκε μια σαφής πλειοψηφία αλλά και μια ευρύτερη πλειοψηφία ανοχής για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Όμως υπήρξε και ο χώρος διαμαρτυρίας πολιτών που είχαν διαφορετική άποψη και ελπίζουμε να συνειδητοποιήσουν και αυτοί οι πολίτες ότι η Συμφωνία είναι για το καλό των χωρών μας, για το καλό των λαών μας, γιατί επιτέλους λύνει μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα στην περιοχή και στις διεθνείς σχέσεις» .

Ο πρόεδρος της Βουλής με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία ανέφερε πως η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για να μην υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις χάσματα στα οποία μπαίνουν διχαστικές λογικές και ενέργειες.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα διεθνές υπόδειγμα για την ανάγκη μέσα σε πολύ κρίσιμες εποχές, αντιφατικές και ασύμμετρες και με πολλούς κινδύνους να επιλύονται τα προβλήματα και να μην υπάρχουν χάσματα μέσα στα οποία μπαίνουν διχαστικές λογικές και ενέργειες σαν αυτές που έγιναν στη Νεα Ζηλανδία .

Πρέπει να επουλώσουμε και να λύσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο όλα τα προβλήματα για να είναι αυτή η δημοκρατική απάντηση των λαών μας σε αυτές τις ασύμμετρες απειλές. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών».

Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε πως θεωρεί ιδιαίτερα προνόμιο το ότι βρίσκεται στην Αθήνα και στη Βουλή των Ελλήνων και τόνισε πως δεν θα ησυχάσει μέχρι να πείσει τους πολίτες και των δύο χωρών ότι η συμφωνία είναι προς συμφέρον όλων.

«Πετύχαμε κάτι εξαιρετικό με τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια μεγάλη αλλαγή. Οι άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή, η αλλαγή δεν ήταν ποτέ εύκολη. Οι τελευταίες εξελίξεις έδωσαν τέλος σε προκαταλήψεις και σε ταμπού. Και οι δύο χώρες μας στάθηκαν στην σωστή πλευρά της ιστορίας καταφέραμε να δημιουργήσουμε περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη φιλιά, περισσότερη ελπίδα και περισσότερη αισιοδοξία.

Δεν θα ησυχάσω ποτέ αν δεν πίσω όλους τους πολίτες και των δύο χωρών ότι πραγματικά κάναμε αυτό το οποίο ήταν σωστό. Δημιουργούμε ένα σπουδαίο μέλλον , έχουμε πλούσια ιστορία και οι δύο λαοί αυτό που μας έλειπε ήταν το μέλλον.

Θέτουμε τα θεμέλια για το μέλλον. Θα χρειαστεί χρόνος, συνεργασία, σοφία και από τις δύο πλευρές αλλά όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτή τη συμφωνία».

Μάλιστα ο κ. Δημητρόφ έκανε και χιούμορ για το αν η συμφωνία λέγεται των Πρεσπών ή της Πρέσπας καθώς όπως είπε ελπίζει να μην μαλώσουν ξανά οι δύο χώρες για ένα όνομα.

«Η συμφωνία Πρεσπών, εμείς τη λέμε Πρέσπα εσείς Πρέσπες, ελπίζω να μη διαφωνήσουμε ξανά για ένα όνομα. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι κατορθώσαμε να κινηθούμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα