ΥΠΕΞ σε Ερτογάν: Απαράδεκτη η εξίσωση των παραβιάσεων με τις αναχαιτήσεις στο Αιγαίο

Απολύτως απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς «να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία», απαντώντας στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα», τονίζεται σχετικά. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την τουρκική ηγεσία «να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του», επισημαίνοντας ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα». Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνει ότι «το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».

Ερντογάν: Όσο οι Έλληνες «πετούν» στο Αιγαίο, θα κάνουμε το ίδιο

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική αναφορά στην κατάσταση με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk. Μεταξύ άλλων δήλωσε πως όσο η Ελλάδα απογειώνει αεροσκάφη της στο Αιγαίο, η χώρα του θα πράττει το ίδιο.

Συγκεκριμένα, αφού επισήμανε πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να πάρει τους S-400 και να μην τους χρησιμοποιήσει, όπως η Ελλάδα, καθώς και ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Βουλγαρία διαθέτουν S-300.

Σύμφωνα με το CNNTurk, αναφερόμενος όμως στην κατάσταση στο Αιγαίο, είπε πως «όταν τα F-16 μας απογειωθούν στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως, όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας, τότε λένε "γιατί τα απογειώσατε;". Τι σημαίνει, δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα; Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο, τι θα γίνει; Ας δέσουμε τον γάιδαρό μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός».

Πάντως, όπως μεταδίδει η philenews.com, η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη, από εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου, που πραγματοποιεί η Γαλλία σε δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές συνολικής έκτασης περίπου 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε σχετικές Navtex, με τις οποίες δέσμευσε τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, ενώ αντίστοιχες Notam εξέδωσε και η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου σε σχέση με την αεροπλοΐα. Μάλιστα, στις δύο Notam αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας αεροπορίας, θα γίνεται με συντονισμό σε «πραγματικό χρόνο μεταξύ του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων στη Λευκωσία.

Η περίοδος των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη (13/03) και θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Είναι γεγονός ότι η δεύτερη περιοχή που δεσμεύτηκε για τις γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις, επικαλύπτει πλήρως την περιοχή που παράτυπα «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις του δικού της πολεμικού ναυτικού με διαδοχικές παράτυπες Navtex τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και που επικαλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του τεμαχίου 8 και μέρος του τεμαχίου 7.

 

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα