Βούλτεψη: Η επίσκεψη του Μοράλες, οι αγκαλιές με τον Τσίπρα και τα φύλλα κόκας

Βούλτεψη: Η επίσκεψη του Μοράλες, οι αγκαλιές με τον Τσίπρα και τα φύλλα κόκας

Καθόλου δεν άρεσαν στη Σοφία Βούλτεψη οι εικόνες της χθεσινής επίσκεψης του Προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες στην Αθήνα. Η βουλευτής της ΝΔ με άρθρο της στο liberal.gr «κατακεραυνώνει» τον Αλέξη Τσίπρα και μιλάει για εικόνες «που θα προκαλούσαν  κάτι μεταξύ αποτροπιασμού και θυμηδίας» 

Σε άλλο κομμάτι του άρθρου της η κ. Βούλτεψη παρουσιάζει τον Έβο Μοράλες ως συνδικαλιστή καλλιεργητή κόκας και επιτίθεται στον Πρωθυπουργό για την δήλωσή του ότι: «παίρνουμε μαθήματα από την Λατινική Αμερική, μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια». 

Το άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη στο liberal.gr 

Οι εικόνες από την χθεσινή εκδήλωση στο Ίδρυμα Νιάρχος προκαλούσαν κάτι μεταξύ αποτροπιασμού και θυμηδίας. Δεν ξέρουμε αν η λατινοαμερικανική ευφορία που επικρατούσε ήταν αποτέλεσμα της… κατανάλωσης φύλλων κόκας (που ο cocalero Μοράλες συνιστά σε όλους, ακόμη και στον… Πάπα), αλλά οι άνθρωποι βρίσκονταν σίγουρα σε άλλους παραδείσους.

Απευθυνόμενος στον «φίλο Έβο», ο κ. Τσίπρας μας (ξανα)είπε ότι «παίρνουμε μαθήματα από την Λατινική Αμερική», ότι οι λαοί μας (ο ελληνικός και ο βολιβιανός, εντάξει;) «μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια» και ότι ο αγώνας αυτός «μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες», διότι «η Λατινική Αμερική «υπήρξε και εξακολουθεί να είναι, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει, ένα μεγάλο εργαστήρι τέτοιων αλλαγών και μετασχηματισμών και κοινωνικών κινημάτων».

Είπε μάλιστα ο κ. Τσίπρας ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης το εγχείρημα αυτό», διότι ο Έβο Μοράλες, «δεκατρία χρόνια μετά την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας του (σ.σ. τότε που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στοιχημάτιζαν για το χρώμα του πουλόβερ από αλπακά των Άνδεων που θα διάλεγε να φορέσει ο ιθαγενής συνδικαλιστής καλλιεργητής κόκας Έβο) και παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ο Έβο Μοράλες συνεχίζει από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να κάνει πράξη τον αγώνα για την κοινωνική αλλαγή, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντός».

Και μας είπε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι «τα τελευταία δεκατρία χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους ποιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, την ίδια ώρα που άλλες γειτονικές χώρες που επανέρχονται στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό, βρίσκονται ξανά στην κρίση και τον υπερπληθωρισμό».

Εκστασιασμένος ο κ. Τσίπρας μας είπε χθες πως η επίσκεψη Μοράλες είναι μια «σημαντική ένεση αισιοδοξίας, ενθάρρυνσης και ελπίδας ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο αλλά και σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας».

Και κατέληξε να ισχυριστεί πως «αυτός είναι ο "επαναστατικός ρεαλισμός" της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου Αιώνα, που προχωρά με ρήξεις και συμβιβασμούς».

Μετά από όλα αυτά, ακούσαμε και τον Μοράλες να χαιρετίζει τον «αδελφό Αλέξη Τσίπρα», του οποίου «η παρέμβαση και οι πληροφορίες που μας έδωσε ήταν σαν να μίλησε για την Βολιβία»!

Ψέματα Βολιβίας και παιδιά-σκλάβοι

Ε, βέβαια! Τόσα ψέματα για τη Βολιβία ούτε ο ίδιος ο Μοράλες δεν θα μπορούσε να πει! Θα επιστρέψει στη Λα Παζ εφοδιασμένος με τσιπροεπιχειρήματα!
Όλα όσα ακούστηκαν χθες ενώπιον του εκστασιασμένου ακροατηρίου, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Στη Βολιβία ο κατώτερος μισθός είναι 150 ευρώ και ο Μοράλες συμπεριφέρεται όπως όλοι οι όμοιοί του:

Επαναστατική ρητορεία, «λαϊκοί αγώνες», εκλογές, δημοψηφίσματα, μαγειρέματα, συνταγματικές αλλαγές, αλλά η διαφθορά ζει και βασιλεύει και η «νόμιμη» καλλιέργεια της κόκας αυξάνεται συνεχώς. Με αποτέλεσμα στη μεθοριακή επαρχία Μπένι κυριαρχούν οι βαρόνοι των ναρκωτικών.
Ενημερώνω επίσης τις εκστασιασμένες κυρίες της χθεσινής παρέας ότι η Βολιβία είναι μία από τις 15 χώρες όπου απαγορεύεται στις γυναίκες να εργάζονται χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου τους. Και ότι υπάρχουν επαρχίες όπου το 35% των κοριτσιών δεν πηγαίνουν στο σχολείο!
Οι ανθρακωρύχοι εξεγείρονται συνεχώς και σημειώνονται σκληρές συγκρούσεις με νεκρούς.

Και ο Μοράλες ψήφισε το 2014 νόμο με τον οποίο το όριο της νόμιμης παιδικής εργασίας κατέβηκε από τα 14 στα 12 χρόνια.

Όπως ο «αδελφός Έβο» είχε πει, «φυσικά, δεν μπορεί να υπάρχει εκμετάλλευση των παιδιών, ωστόσο μερικές φορές υπάρχει η ανάγκη, η οποία σε οδηγεί στην εργασία»!

Αυτή τη στιγμή, ένα εκατομμύριο περίπου παιδιά εργάζονται σε όλη τη χώρα, ακόμα και από τα 7 τους χρόνια, εξασκώντας επαγγέλματα εξαιρετικά επικίνδυνα.

Αυτό είναι το λατινοαμερικάνικο «πείραμα» που παρακολουθεί και εκθειάζει ο κ. Τσίπρας.

Από τη Λα Παζ στα Σκόπια ένας μπάφος δρόμος!

Και κάτι πολύ ενδιαφέρον: Τον Ιανουάριο του 2011, η Βολιβία του Μοράλες αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη που παρείχαν τα Σκόπια στη Βολιβία σχετικά με τις τροποποιήσεις που ζήτησε στην Ενιαία Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά.
(Α, να μην ξεχάσω: Τον Ιούλιο του 2018, ο κ. Κοτζιάς, πανευτυχής από την Συμφωνία των Πρεσπών, είχε επισκεφθεί την χώρα του Μοράλες και είχε ανακράξει «Ζήτω η Βολιβία»!)

Φυσικά, όλα αυτά – οι κόκες, η καταπίεση των γυναικών, τα παιδιά-σκλάβοι - αποσιωπούνται και το μόνο που προβάλλεται από τον Τσίπρα και την παρέα του είναι οι αγώνες του Μοράλες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που το 1997 επέβαλε στη χώρα η Παγκόσμια Τράπεζα και υπέρ των εθνικοποιήσεων.

Παραλείπουν, βέβαια, να μας πουν ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο τα αχανή κοιτάσματα λιθίου της Βολιβίας βρίσκονται σε γερμανικά χέρια: Ο Μοράλες των εθνικοποιήσεων και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα υπέγραψε με την Γερμανία συμφωνία για την βιομηχανική χρήση του λιθίου, βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών, σε ένα σημαντικό βήμα για να μειώσει το Βερολίνο την εξάρτησή του από τις ασιατικές αγορές.

Άντε και στο υπερταμείο!

Όχι σε διαφθορά και νεποτισμό

Τα γνωρίζει όμως όλα αυτά ο λαός της Βολιβίας, που, όταν πριν από τρία χρόνια ο Μοράλες διοργάνωσε δημοψήφισμα ζητώντας μια τέταρτη προεδρική θητεία – για να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025 - έλαβε ένα μεγαλοπρεπές «Όχι», κατηγορούμενος για διαφθορά και νεποτισμό.
Έχει άλλωστε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του υπέρ της πρώην συντρόφου του, της 28χρονης Γκαμπριέλα Ζαπάτα, η επιχείρηση της οποίας υπέγραψε με την κυβέρνηση συμβόλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

«Χάσαμε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο, ο αγώνας συνεχίζεται», είχε πει ο Μοράλες.

Κάτι σαν αυτό που είπε (επίσης χθες) στην ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας:

«Δεν ήρθε στο προσκήνιο ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη, για να αποχωρήσει ξανά σε μία τετραετία. Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν».

Σημειώστε ότι ο Έβο που θαυμάζει η συριζαϊκή νομενκλατούρα διάγει την τρίτη θητεία του κλεψιμέικα: Το Σύνταγμα το οποίο είχε εγκριθεί το 2009 όριζε ότι ο πρόεδρος έχει δικαίωμα σε δύο διαδοχικές θητείες. Όμως το 2013 το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η πρώτη θητεία του Μοράλες δεν… έπρεπε να ληφθεί υπόψη, αφού το νέο Σύνταγμα δεν είχε αναδρομική ισχύ!

Στρογγυλοκαθισμένος στην καρέκλα του, ο Μοράλες φρόντισε τον Ιούλιο του 2015, να μας στείλει και τα συγχαρητήριά του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποκαλώντας την επικράτηση του «Όχι» «ήττα για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό».

«Χαιρετίζω τον σπουδαίο ελληνικό λαό για τον θρίαμβο του "όχι", ο οποίος συνιστά μια πανωλεθρία για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό», είχε δηλώσει στις 6 Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «αποτελεί την αρχή της απελευθέρωσης του ευρωπαϊκού λαού».
Ήδη από τον Ιούνιο του 2015 μας είχε στείλει τον αντιπρόεδρό του Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, ο οποίος «συνέβαλε» στην περίφημη Επιτροπή Κωνσταντοπούλου για το χρέος, δηλώνοντας ότι «τα χρέη της Ελλάδας είναι παράνομα».

Όπως είπε, παραλαμβάνοντας από τα χέρια της Ζωής τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της «Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους», «εξωτερικά χρέη, όπως αυτό της Ελλάδας, είναι άδικα, καταχρηστικά, παράνομα και με τις σημερινές συνθήκες αδύνατον να αποπληρωθούν».

Ο Λινέρα είχε ενημερώσει την κ. Κωνσταντοπούλου ότι η Βολιβία προεδρεύει της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Αναδιάρθρωση του Εξωτερικού Χρέους των Χωρών και επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Στηρίζουμε, υποστηρίζουμε και συμφωνούμε με οποιαδήποτε απόφαση ή δράση της Κυβέρνησης που έχει ως στόχο περισσότερη εθνική κυριαρχία και περισσότερη ευημερία προς όφελος του λαού. Η Βολιβία στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που κινούνται προς την κατεύθυνση του αγώνα εναντίον των εκβιασμών των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», είχε πει. Ο κ. Λινέρα είχε τότε συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη.

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο cocalero!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα