Βουλή LIVE: Η συζήτηση στην Ολομέλεια για το δημογραφικό

Βουλή LIVE:  Η συζήτηση στην Ολομέλεια  για το δημογραφικό

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να εξελιχθεί σήμερα Τρίτη το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση -αντιπαράθεση επί του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για το Δημογραφικό.

 

 

 

 

«Από το 2011 - και για πρώτη φορά μεταπολεμικά - ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται: Από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια. Και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το δημογραφικό.

«Mια πατρίδα με λαό όλο και λιγότερο, κινδυνεύει να μικρύνει και αυτή. Όπως και μία κοινωνία με παιδιά που πιστεύουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, απειλείται να διαλυθεί», υπογράμμισε.

«Η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της, δείχνοντας πως ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου βραχυκύκλωσε. Σε μία Ελλάδα που δεν δίνει πια ευκαιρίες» τόνισε ο πρόεδρος τη ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, πρόσθεσε ότι: «Ο πληθυσμός μας γερνάει: Το 1950 η μέση ηλικία στην Ελλάδα των 7,6 εκατομμυρίων ήταν στα 30 έτη. Σήμερα, έχει εκτοξευτεί στα 43 έτη. Και παρόλο που σήμερα, οι άνω των 65 συμπολίτες μας είναι το 21% του πληθυσμού, το 2050 αυτή η κατηγορία θα φτάσει το 33%. Αυτή η διπλή βόμβα - λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι Έλληνες - απειλεί το αύριο, όμως αμφισβητεί και το σήμερα».

«Υπονομεύεται το μέλλον του έθνους και της χώρας. Γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους. Και χωρίς ανάπτυξη - δηλαδή δουλειές, έσοδα και εισφορές - δεν υπάρχουν ούτε μισθοί και συντάξεις ούτε Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και ούτε εθνική ασφάλεια!» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα στην ομιλία της, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την ελπίδα της σήμερα η Βουλή να σταθεί στο ύψος της. «Το δημογραφικό είναι η πιο σημαντική απειλή για το μέλλον του τόπου. Πρέπει να μας ενώσει» υπογράμμισε, για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, σε 15 χρόνια θα μειωθεί ο πληθυσμός έως 1,5 εκατ.».

«Επιδεινώνεται το πρόβλημα με την φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαπιστώσεις. Ο κόσμος περιμένει από εμάς λύσεις. Ζήτησα, από τις 7 Απριλίου του 2017, διακομματική επιτροπή. Σήμερα έχουμε πόρισμα και προτάσεις επιτροπής. Είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων. Αρνητική εξέλιξη στο δημογραφικό θα δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική μας προοπτική, προβλήματα στο ασφαλιστικό κ.ά.» υπογράμμισε.

«Οι νέοι αισθάνονται βαθιά αδικημένοι σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Έχουν δίκιο» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Πλήττεται καίρια ο θεσμός της οικογένειας, που είναι πυρήνας κοινωνικής συνοχής. Οι δουλειές είναι λίγες, μερικής απασχόλησης και με λίγα λεφτά. Η κατάσταση αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά».

«Στην πράξη, η μητρότητα και η εγκυμοσύνη δεν προστατεύονται και αποτελούν αντικίνητρο για εξέλιξη της γυναίκας στην δουλειά. Η εξοντωτική φορολόγηση και οι περικοπές που επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδείνωσαν την κατάσταση. Εξοντώνουν τους πολίτες με υπερφορολογία και τους επιστρέφουν ελάχιστα με επιδόματα. Απαιτείται προοδευτική αλλαγή. Πρέπει να δώσουμε ισχυρά κίνητρα και διευκολύνσεις για τα παιδιά» τόνισε.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα