Προσκλητήριο Τσίπρα για προοδευτικό μέτωπο - Οχι από Γεννηματά και Θεοδωράκη

Προσκλητήριο Τσίπρα για προοδευτικό μέτωπο - Οχι από Γεννηματά και Θεοδωράκη

Υπό ασφυκτικό κλοιό επιχειρεί να θέσει το ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός επιλέγοντας να συντηρεί στην κορυφή της ημερήσιας ατζέντας το ζήτημα του προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Όσο το ΚΙΝΑΛ δεν ανταποκρίνεται στα καλέσματα για προοδευτικές συγκλίσεις, τόσο η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λόγο για σύγκλιση του ΚΙΝΑΛ με τη Δ.

Χθες, μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας, με δήλωσή του στις κάμερες επισημοποίησε το προσκλητήριο προς τις «προοδευτικές δυνάμεις». Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η παρουσίαση της διακήρυξης της Πρωτοβουλίας «Γέφυρα» υπέρ της σύγκλισης του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΠΓ ομοφώνως αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την Κυριακή «την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα ανταποκριθούν οι Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε ότι η πρόσκληση είναι ειλικρινής και απευθύνεται σε «σε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και αναγνωρίζουν ως μέγιστο διακύβευμα της εποχής την αναχαίτιση της ανόδου της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Οι προοδευτικές συμμαχίες στο επίκεντρο

Το θέμα των συμμαχιών με πρόσωπα και δυνάμεις της κεντροαριστεράς εν όψει ευρωεκλογών συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εισήγησης για την Κεντρική Επιτροπή σχετικά με τη συνολική στρατηγική και τις θέσεις για τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισήμαιναν χθες ότι τα μέλη της ΠΓ δεν μπήκαν σε ονοματολογία και χαμήλωναν τις πιθανότητες να ανακοινωθούν ονόματα υποψηφίων στη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή.

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές αν και σε τι έκταση εκδηλώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι γκρίνιες για την υπουργοποίηση των Μωραϊτη - Τόλκα, για την οποία οι 53 τουλάχιστον εκφράζουν έντονη ενόχληση. Σε γενικές γραμμές 53 και σημαίνοντα πρόσωπα του κόμματος όπως ο Γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης ή οι Βούτσης και Φίλης, δε διαφωνούν με τα ανοίγματα στο χώρο της κεντροαριστεράς του ΚΙΝΑΛ ή του ΠΑΣΟΚ αλλά θέτουν ως προϋπόθεση αυτά να γίνονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, ώστε να μην επιτρέπουν εντυπώσεις περί «συναλλαγής» και «τυχοδιωκτισμού», αλλά και «αθώωσης» πολιτικών επιλογών του παρελθόντος. Επιθυμούν επίσης και τα ανοίγματα ή τα καλέσματα να είναι αμφίπλευρα, δηλαδή και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οχι από Γεννηματά και Θεοδωράκη στην πρόταση Τσίπρα 

Αμεση ήταν η απάντηση από το ΚΙΝΑΛ και τον επικεφαλής του Ποταμιού  στην πρόταση Τσίπρα για συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών. «Εκ του πονηρού» χαρακτήρισε την πρόταση το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε «Εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας».

ΚΙΝΑΛ: Εκ του πονηρού οι προσκλήσεις Τσίπρα

 «Οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωση του είναι εκ του πονηρού» απάντησε το Κίνημα Αλλαγής στο «κάλεσμα» που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, στις προοδευτικές δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, προστίθεται: «Είναι ο ίδιος εκφραστής της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας και τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησής του, το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς. Υπάρχει το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εκφράζεται από εμάς, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με τον Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής του αγώνα για τις Ευρωεκλογές.

Και με την πραγματικά προοδευτική ατζέντα μας κερδίζει διαρκώς έδαφος».

Θεοδωράκης: Θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα προς τις προοδευτικές δυνάμεις λέγοντας:

«Και θέλω εδώ να απαντήσω στον κ. Τσίπρα που πριν λίγες ώρες είπε πάλι ότι καλούμε τους προοδευτικούς της χώρας  να ενωθούν μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε τους συντηρητικούς, τους ακροδεξιούς και τους νεοφιλελεύθερους.

Απαντώ λοιπόν στον κ.Τσίπρα.  Εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές. Και το έχω ξαναπεί. Η ψήφιση, η τολμηρή απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας, λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια και γι’ αυτόν που κυβερνάει και γι’ αυτόν που θέλει να έρθει. Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική».

 

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα