Η Συμφωνίας των Πρεσπών και η σκιά πάνω από την κάλπη

Η Συμφωνίας των Πρεσπών και η σκιά  πάνω από την κάλπη

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από την ελληνική βουλή και οι αντιδράσεις κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα δεν λένε να κοπάσουν.

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, καθώς βλέπουν πως οι κομματικές ομιλίες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών γίνονται εν μέσω αντιδράσεων και φραστικών επιθέσεων από πολίτες που είναι ενάντια στην συμφωνία. 

Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμούσε πως με την αλλαγή ατζέντας και τις παροχές το κλίμα θα γυρνούσε υπέρ της κυβέρνησης, όμως μέχρι στιγμής η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητη και όπως όλα δείχνουν το Σκοπιανό θα είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν κατά την προεκλογική περίοδο. 

Μαξίμου: Χαμηλοί τόνοι και αλλαγή ατζέντας

Το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την αντίδραση που υπήρξε για το ρεπορτάζ του BBC καθώς δεν θέλησαν να μπουν στην αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το επίμαχο ζήτημα προκειμένου να μην οξύνουν περαιτέρω τα πνεύματα στην Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα στις μετρήσεις που έχουν τα κομματικά επιτελεία στην διάθεση τους τα ποσοστά μεταξύ των κομμάτων είναι διαφορετικά στις περιοχές της Μακεδονίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. 

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές που ήδη αρχίζουν να πραγματοποιούν τις πρώτες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις στους νομούς της Μακεδονίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των διαμαρτυριών που υπάρχουν. Μπορεί η γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση απέναντι στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα να είναι σύμφωνη με την άποψη που επικρατεί στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δυσκολεύει τα ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους του παραδοσιακού κέντρου που επιχειρεί τελευταία να κάνει το Μαξίμου.  

Η κατάσταση επικοινωνιακά δείχνει να είναι μη ελεγχόμενη, μετά το δημοσίευμα του βρετανικού δυκτύου BBC που αναζωπύρωσε την πολιτική κόντρα στο εσωτερικό, προκαλώντας πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.  

Κερδίζει πόντους η ΝΔ αλλά φοβάται διαρροές 

Η κατηγορηματική αρνητική στάση της ΝΔ απέναντι στη «Συμφωνία των Πρεσπών» μπορεί να της έχει δώσει δημοσκοπικούς πόντους στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, ανεβάζοντας συνολικά τα ποσοστά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν φαίνεται να κερδίζει συνολικά τους ψηφοφόρους που κινούνται στα δεξιά του κόμματος.

Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει να εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την Πειραιώς καθώς «ψαρεύει» ψηφοφόρους από τη «γαλάζια» δεξαμενή. Η ανησυχία των διαρροών ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί ο ίδιος αρκετές φορές την Θεσσαλονίκη αλλά και τους νομούς της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να δεσμευτεί ο ίδιος προσωπικά, πως δεν πρόκειται να αλλάξει θέση στο επίμαχο εθνικό ζήτημα. 

Το πολιτικό κλίμα στην Βόρειο Ελλάδα κινείται κυρίως γύρω από το Σκοπιανό, με τους «γαλάζιους» υποψηφίους να ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή κόμματος, όπως συνέβη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που ανακοίνωσε πως δεν θα αντικαταστήσει τις ταμπέλες στην Βόρεια Ελλάδα, με το νέο συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας.  

Χαμένος ο Καμμένος – Κερδισμένοι Βελόπουλος και Λεβέντης  

Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ που σήκωσε κατόπιν εορτής το "λάβαρο της επανάστασης" απέναντι στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό, δείχνει μέχρι στιγμής να είναι ο μεγάλος χαμένος. Ο Πάνος Καμμένος παρά τις βολές εναντίον του Νίκου Κοτζιά, δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αρκετά είναι και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του στην Βόρειο Ελλάδα. Η αποχώρηση του από την κυβέρνηση δεν άλλαξε τη δημοσκοπική του εικόνα του κόμματος του η οποία είναι μακριά από το όριο για την είσοδο στη βουλή. 

Στον αντίποδα η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και η Ένωση Κεντρώων δείχνουν να κερδίζουν συνεχώς πόντους, λόγω κυρίως την στήριξη των ψηφοφόρων της Βορείου Ελλάδος. Τα δύο κόμματα που έχουν ποντάρει όλα τους τα επικοινωνιακά χαρτιά απέναντι στη «Συμφωνία των Πρεσπών», δείχνουν να είναι το τελευταίο διάστημα σταθεροποιημένα κοντά στο όριο του 3%. 

Περιοδεία Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη 

Προβληματισμός επικρατεί και στο ΚΙΝ.ΑΛ για τις αντιδράσεις στο εθνικό ζήτημα καθώς βλέπει τη ΝΔ να επιχειρεί να κερδίσει επικοινωνιακά την «μερίδα του λέοντος». Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο και η ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην είναι υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη δημιούργησε νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη. 

Η Φώφη Γεννηματά περιοδεύει στην Θεσσαλονίκη και αναφερόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε ταυτότητα και γλώσσα, κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού. Την κατηγόρησε ακόμη ότι χρησιμοποίησε τη συμφωνία για να διχάσει τον Ελληνικό λαό και με την στάση του ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό, διαλύοντας κόμματα για να εξασφαλιστούν οι «πρόθυμοι». 

 

thetoc

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα