Μητσοτάκης για την Υγεία: Αναβάθμιση νοσοκομείων και πόλεμος κατά καρκίνου και καπνίσματος

Μητσοτάκης για την Υγεία: Αναβάθμιση νοσοκομείων και πόλεμος κατά καρκίνου και καπνίσματος

Σε ειδική εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία.

Τις προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Όπως τόνισε ο ίδιος, δίνει μεγάλο βάρος στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:

– Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη

– Ανθρώπινες κι αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους

– Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη 

Το πρόγραμμα για την υγεία δίνει έμφαση σε επιμέρους πολιτικές για τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας και τη συνεργασία του δημοσίου συστήματος υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Σημαντική, εξάλλου, είναι η αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων των νοσοκομείων και η στοχευμένη πρόσληψη προσωπικού, καθώς και κάλυψη των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής.

Έτσι, η ΝΔ στοχεύει να προχωρήσει ως κυβέρνηση στη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση νοσοκομειακών μονάδων και την προμήθεια εξοπλισμού. Επίσης, στην υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους σε βάθος διετίας, αλλά και σε στοχευμένες προσλήψεις σε κλάδους όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη (π.χ. νοσηλευτές, προσωπικό ΜΕΘ ή στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας). Τέλος, στην άμεση λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 35% σε βάθος πενταετίας.

Ειδικά για τα δημόσια νοσοκομεία, βασικοί στόχοι του προγράμματος για την Υγεία είναι η ελαχιστοποίηση της αναμονής για ΜΕΘ και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αλλαγή του συστήματος εφημεριών, ο περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργεία κτλ. Προς τούτο, όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα λειτουργούν με στόχο και κριτήρια διοίκησης που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσα χρήματα εξοικονομούνται, θα «επανεπενδύονται» στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα, προβλέπεται η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, προκειμένου να μην υπάρχουν ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, η προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρό εντός 24 ωρών για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και η παράταση της διάρκειας των συνταγών για τους χρονίους πάσχοντες. 

Ένα ειδικό κεφάλαιο αφιέρωσε ο κ. Μητσοτάκης στη μάχη κατά του καρκίνου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κεντρικό πυλώνα του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία. Προβλέπεται έτσι η άμεση κι αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, οι καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη της ασθένειας και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Επίσης, η δημιουργία «ταχείας οδού» για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, η διανομή φαρμάκων στο σπίτι και η κατ’ οίκον νοσηλεία με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου, κατά το πρότυπο του «Αγίου Σάββα» και παιδιατρικών κλινικών που θα διασυνδεθούν με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Ελπίδα». Τελικός στόχος είναι έως το 2030 τα 3/4 των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο πρώιμο στάδιο, κατά το οποίο η νόσος μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα. 

Σχετικά με την πρόληψη, θ’ αναληφθούν δράσεις για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες ν’ ασκούνται περισσότερο, να κόψουν το κάπνισμα, να προσέχουν τη διατροφή τους, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, να ελέγχουν το βάρος τους κτλ. μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης κι ημερίδες στα σχολεία

Για τον αντικαπνιστικό νόμο, εξάλλου, αποτελεί το… μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη η αυστηρή εφαρμογή του. Έτσι, θα προωθήσει:

– Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Καθολική θα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος πρώτα απ’ όλα στη Βουλή και τα δημόσια κτίρια.

– Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

– Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών, που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

– Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Αστυνομίας.

Πηγή: newsit, ρεπορταζ: Αιμίλιος Περδικάρης

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα