Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου

Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου αναλαμβάνει νέα αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Η κ. Αναγνωστοπούλου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα ενώ είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι ενώ εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Η κ. Αναγνωστοπούλου ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο» καθώς και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ. Επίσης αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» ενώ είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.

Στην πολιτική της σταδιοδρομία η κ.Αναγνωστοπούλου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και στον ανασχηματισμό της 17ης Ιουλίου ορίστηκε Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Στις εκλογές του Σεπτεβρίου του 2015 επανεκλέγεται βουλευτής Αχαίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση που σχηματίζεται ορίζεται ως Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πλέον κατά το σημερινό ανασχηματισμός (15 Φεβρουαρίου 2019) αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα