Συνταγματική Αναθεώρηση: Κέρδη και ζημιές για την κυβέρνηση μετά την πρώτη ψηφοφορία

Συνταγματική Αναθεώρηση: Κέρδη και ζημιές για την κυβέρνηση μετά την πρώτη ψηφοφορία

Κέρδη και ζημίες μετρά η κυβερνητική παράταξη μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση. 

Συμπέρασμα 1

Η πλειοψηφία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στο δεύτερο γύρο. Συγκέντρωσαν μίνιμουμ 151 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να επανατεθούν σε ψηφοφορία σε ένα μήνα, με στόχο να αποσπάσουν 180 ψήφους για να τροποποιηθούν από την επόμενη Βουλή.

Πρέπει πάντως να διευκρινιστεί ότι το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών θα αλλάξουν με βάση τη βούληση της νέας κυβέρνησης.  Έτσι στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές είναι ευνόητο ότι η κατεύθυνση των διατάξεων δεν θα περιλαμβάνει κατά ανάγκη τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η παρούσα πλειοψηφία, αλλά η νέα κυβέρνηση.

Συμπέρασμα 2 

Παρά τις αρχικές πληροφορίες πέρασε έστω και οριακά (151 ψήφοι) στο δεύτερο γύρο η διάταξη για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. 

Υπενθυμίζεται ότι η τροποποίηση του άρθρου 3 ήταν μια από τις κύριες επιδιώξεις του Μαξίμου. Είχε μάλιστα προκαλέσει εσωκομματικές τριβές καθώς βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης, αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης επέμειναν ότι η τροποποίηση ήταν μετριοπαθής και υποστήριζαν ότι ήρθε η ώρα για τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους. 

Όπως προκύπτει πάντως από το αποτέλεσμα η κυβερνητική παράταξη μετρά απώλειες καθώς ήδη αποκαλύφθηκε ότι Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών» ενώ και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχει δηλώσει εδώ και ημέρες ότι δεν θα ψηφίσει.  Χρειάστηκε προφανώς η συνδρομή των «έξι», αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών. 

Πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να τροποποιηθεί τελικά το άρθρο ειδικά στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, Και αυτό διότι αν σε ένα μήνα το άρθρο 3 λάβει εκ νέου 151 ψήφους ή λιγότερους από 180 στην νέα Βουλή θα απαιτηθούν 180 ψήφοι. Η ΝΔ έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της τροποποίησης της διάταξης. 

Συμπέρασμα 3

Πύρρειος θεωρείται από συνταγματολόγους και η νίκη αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Το άρθρο 32 το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή έξι ψηφοφοριών (μια ανά μήνα) για την εκλογή του πρώτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας υπερψηφίστηκε από 220 βουλευτές. 

Δεν έλαβε όμως το μίνιμουμ των ψήφων το άρθρο 30 που  προβλέπει την εκλογή του ΠτΔ από τη Βουλή ή το λαό. Συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή δίνει τη γενική κατεύθυνση της τροποποίησης και κατ΄ συνέπεια δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή του ΠτΔ από το λαό. 

Έτσι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές είναι υποχρεωμένος να βρει τρόπο εκλογής ΠτΔ από την Βουλή. 

Για την ΝΔ που υπερψήφισε την διάταξη τα πράγματα είναι πιο απλά. Η δική της πρόταση περιλαμβάνει την εκλογή του ΠτΔ μόνο από τη Βουλή και με απλή πλειοψηφία βουλευτών. 

Μαξίμου: Κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν. Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα