Δεν πέρασε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας;

Δεν πέρασε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας;

Εκτός των αναθεωρητέων μένει το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο αφορά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη το πρωί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Βουλή, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη – και ενώ αναμένονται ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα -η συγκεκριμένη διάταξη απερρίφθη καθώς έλαβε 150 ψήφους.

Διαφωνίες για το συγκεκριμένο άρθρο είχε διατυπώσει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές. Πρόκειται για 18 από τους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος θα ψήφιζε μόνο ένας ώστε να φανεί πως τάσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα σε κάθε μια από τις προτάσεις και οι υπόλοιποι θα απέχουν για να μην σχηματιστεί ο αριθμός 180 σε καμία πρόταση ώστε να μην δοθεί λευκή επιταγή στην πλειοψηφία της αναθεωρητέας Βουλής. Έτσι ψήφισε από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι υπόλοιποι βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας είναι: Πάνος Καμμένος, Βασίλης Λεβέντης,  Μάριος Γεωργιάδης, Δημήτρης Καβαδέλλας, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας  (δηλαδή όλοι της Ενωσης Κεντρώων πλην Γιάννη Σαρίδη) καθώς και οι Στάθης Παναγούλης,  Αριστείδης Φωκάς  και Γιώργος Κασαπίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 αφορά στους σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει με το «ουδετερόθρησκο»

 Το άρθρο 3 δεν ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γεωργία Γεννιά.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πώς ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αν και δεν τίθεται θέμα ανταρσίας ή μεγάλης ρωγμής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 είχε βαρύνουσα σημασία για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας

Το άρθρο 3 προβλέπει:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Δείτε ζωντανά

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα