Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, κλείνουν εκκρεμότητες και τριπλές εκλογές το Μάιο;

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει ανάσα - παρόλο που κάτι τέτοιο θα το επέτρεπε η έξοδος των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα και η ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας - αλλά το αντίθετο. Χωρίς διαλείμματα, σπεύδει να κλείσει εκκρεμότητες και ζητήματα ανοιχτά, στοιχείο που αν μη τι άλλο τροφοδοτεί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές - όπου «πρόωρες» νοείται κατά βάση ο Μάιος.

Καταρχάς αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες να μεταφέρουν στο «Π» βεβαιότητα για το σενάριο εθνικής κάλπης τον Μάιο - ρεπορτάζ που αποτυπώθηκε στο πρωτοσέλιδο της 6ης Φεβρουαρίου - ωστόσο από το Μαξίμου επιμένουν στο επίσημο σενάριο περί Οκτωβρίου και στο ότι ο κύβος δεν έχει ριφθεί.

Σε κάθε περίπτωση το σενάριο του Μαΐου παραμένει στο τραπέζι και καθόλου δεν έχει αποκλειστεί, αντιθέτως εξακολουθεί να ζυγίζεται.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο άλλωστε θα συνεχίσει να μετρά - μέσω των δημοσκοπήσεων- το πολιτικό κλίμα και την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων ως τα μέσα Μαρτίου περίπου, οπότε ολοκληρώνεται και η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης (η δεύτερη και τελική φάση θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές από την Βουλή που θα αναδειχθεί η οποία είναι «αναθεωρητική» Βουλή). Προς το παρόν είναι κυρίαρχη η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο πώς η προπόρευση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις κινείται γύρω στις 5 μονάδες, απόσταση που θεωρείται «μαχητή» και πάντως δεν θεωρούν ρεαλιστικές δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο, δηλαδή από 10 μονάδες και πάνω.

Κλείνουν τα «θεσμικά»

Με το κλείσιμο της Συνταγματικής Αναθεώρησης κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα καθώς από την κυβέρνηση έχει αναγορευθεί σε μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία που έχει στόχο να δώσει προοδευτική κατεύθυνση στο Σύνταγμα και τους θεσμούς και να απελευθερώσει νέες δυνατότητες για συγκλίσεις μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων. Επιπλέον ένας από τους στόχους ήταν να προσδώσει θεσμικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ στον ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα προεκλογικό κλείσιμο του ματιού σε πιο κεντρώα ακροατήρια.

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται να κλείνει και η άλλη μεγάλη εκκρεμότητα της ρύθμισης των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας (αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και μισθοδοσία των κληρικών), εκτός απροόπτου καθώς μένει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Προχθές δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαλόγου, δηλαδή τα όσα συμφωνήθηκαν μετά την επεξεργασία της αρχικής συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου μεταξύ Τσίπρα και Ιερωνυμου μια επεξεργασία της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Αυτή τη φορά, δεδομένου ότι η συγκυρία βρίσκεται πιο κοντά στο ενδεχόμενο εκλογών, οι ανακοινώσεις ήρθαν πιο αθόρυβα, σε χαμηλότερο επίπεδο, χωρίς πολλές επισημότητες, και χωρίς το ζήτημα να παίρνει κεντρικό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί η ανακίνηση εκτεταμένων αντιδράσεων από τη μία ή την άλλη πλευρά. Από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία βελτιώνει σημαντικά το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών αφού διασφαλίζει το καθεστώς δημοσίου και τα δικαίωματα που απορρέουν από αυτό.

Επίσης, ως τα τέλη του μήνα αναμένεται να κλείσει και το θέμα της προστασίας της α κατοικίας στο πλαίσιο της διευθέτησης με τους θεσμούς και τις τράπεζες του ζητήματος της μείωσης των κόκκινων δανείων. Από την κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου τη Δευτέρα το κλίμα που διέρρεαν και οι δύο πλευρές ήταν θετικό και ταυτόχρονα προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των τραπεζών αλλά από την άλλη δεν θα ακυρώνει και το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί θωράκισης του κοινωνικού κράτους και προστασίας των αδυνάμων.

«Καθαρό το πεδίο» για Μάιο

Συμπληρωματικά ως προς τα παραπάνω αξίζει να επισημανθούν οι αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ο οποίος διαβεβαιώνει διαρκώς για τη δυνατότητα του συστήματος να σηκώσει τριπλές κάλπες ταυτόχρονα χωρίς κανένα πρόβλημα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αντικρούσει το «κατηγορητήριο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία αφήνει υπαινιγμούς σε βάρος της κυβέρνησης για «νοθεία» στις επικείμενες αναμετρήσεις του Μαϊου, ειδικά στην περίπτωση που σε αυτές συμπεριληφθούν οι εθνικές εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του τονίζει διαρκώς ότι ο χρόνος των εκλογών θα επιλεχθεί με πολιτικά κριτήρια, και επιμένει να στέλνει το μήνυμα ότι από τεχνικής απόψεως ο Μάιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να σηκώσει με ασφάλεια πολλαπλές κάλπες, έτσι ώστε σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει το συγκεκριμένο σενάριο εθνικών εκλογών να αποφευχθούν στο εκλογικό ακροατήριο οι αρνητικοί συνειρμοί που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Νέα Δημοκρατία.

Σαφώς, ως ένδειξη εκλογών σύντομα ερμηνεύονται οι χιλιάδες προσλήψεις στους τομείς Υγείας και Παιδείας αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προωθούνται άμεσα.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα