Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μόνος του ότι δεσμεύει και την επόμενη Βουλή

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μόνος του ότι δεσμεύει και την επόμενη Βουλή

Με πλάγιο τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων.

Επέμεινε στην διεξαγωγή ψηφοφορίας (δι' εγέρσεως) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα στην αυριανή ψηφοφορία να καταγράψουν στα ψηφοδέλτια το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, με στόχο όμως να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή.

Τελικά η κυβερνητική παράταξη έμεινε μόνη αφού τα υπόλοιπα κόμματα αποχώρησαν από τη διαδικασία αρνούμενα να αποδεχθούν τις μεθοδεύσεις της, ο δε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κράτησε σαφείς αποστάσεις από το κυβερνητικό σχέδιο υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η επόμενη Βουλή έχει το πρώτο και αποφασιστικό λόγο από την στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός.

Είχε προηγηθεί ευρεία συζήτηση επί του θέματος.

Ο Κώστας Τασούλας (ΝΔ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να παραδεχθεί ότι θα είναι η επόμενη Βουλή εκείνη που θα καθορίσει το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, εφηύρε μια καινοφανή θεωρία περί δεσμευτικότητας.

Αιχμηρός ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επικαλούμενος διατάξεις του Συντάγματος, αλλά και του Κανονισμού της Βουλής τόνισε ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει για την ανάγκη αναθεώρησης κατά την οποία ορίζονται οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. «Δεν γίνεται καμία αναφορά στο περιεχόμενο των άρθρων. Η λαός κρίνει. Η επόμενη Βουλή αποφασίζει» τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αποτελεί ασέβεια προς το εκλογικό σώμα μια Βουλή με κυβερνητική πλειοψηφία 151 βουλευτών να δεσμεύει την επόμενη Βουλή που μπορεί να διαθέτει 180 βουλευτές.

Στο ίδια μήκος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι δεν μπορεί μια ασθενής κυβερνητική πλειοψηφία 151 βουλευτών να δεσμεύει την επόμενη Βουλή.

Κατά της δεσμευτικότητας της επόμενης Βουλής ως προς τα υπό αναθεώρηση άρθρα τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.

Κατρούγκαλος: Θα ψηφίσουμε Παυλόπουλο, δεν θέλουμε δεξιά παρένθεση

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος πέραν της αιτιολόγησης της άποψής του περί δεσμευτικότητας αποκάλυψε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σχέδιο δεξιάς παρένθεσης:

«Εμείς ως κατεύθυνση εννοούμε τη διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης και τον προσανατολισμό της ρύθμισης. Εμείς θέλουμε ευρύτερη συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κι εσείς θέλετε 151 ψήφους. Είναι αντίθετο σε αυτό που ζητάτε για τον ρυθμιστικό ρόλο.  Ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου; Δηλώνετε ρητά ότι θα ψηφίσετε μια πρόταση με την οποία δεν συμφωνείτε. Δεν χρειάζεται να είστε συνταγματολόγοι για να κρίνετε αυτή την απόφαση σας».

Γεννηματά: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη συνταγματική αναθεώρηση

Δείτε ζωντανή εικόνα από την Βουλή

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα