Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για την πρώτη κατοικία

Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για την πρώτη κατοικία

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για το νέο καθεστώς για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, ο οποίος λειτουργούσε ως «πλέγμα προστασίας» τα τελευταία εννέα χρόνια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιθυμεί τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη βάση των εντολών που έχουν λάβει οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Λιάκος έχουν καταρτίσει μια πρόταση που οδηγεί σε προστασία της πρώτης κατοικία αξίας έως και 250.000 ευρώ. 

Μάλιστα, στο σχεδιασμό αυτό η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υποθήκευσαν την κατοικία τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Από την άλλη οι τράπεζες απορρίπτουν στο σύνολό της σχεδόν την πρόταση αυτή, καθώς εκτιμούν ότι θα τις δυσκολέψει στο να ανακτήσουν «κόκκινα» δάνεια και κυρίως να τα τιτλοποιήσουν και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως ένα τέτοιο πλαίσιο προστασίας θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όπως προαναφέρθηκε, ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως τα όρια προστασίας θα ξεκινούν από 150.000 ευρώ και θα διαμορφώνονται κατ’ ανώτατο όριο στα 250.000 ευρώ και ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη η «οροφή» θα είναι στα 35.000 ευρώ.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα