Καθαρός διάδρομος προς την κάλπη

Ο όρος καθαρός διάδρομος είναι από τους πιο αγαπημένους του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τον έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς για να περιγράψει χρονοδιαγράμματα που θα εφαρμοστούν χωρίς αιφνίδια εμπόδια.

Αυτόν ακριβώς τον όρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε σήμερα τον στόχο που έχει βάλει η κυβέρνηση για να φτάσει στις εκλογές με όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα, τουλάχιστον από αυτά που δυναμιτίζουν και ανατρέπουν πολιτικούς σχεδιασμούς. Αυτόν τον χαρακτήρα είχε, μεταξύ άλλων, και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Όπως ο ίδιος έχει πει κατά καιρούς, είναι προτιμότερη μια συχνή επαφή που λειτουργεί – έστω μερικώς – πυροσβεστικά από μια μη επαφή, ειδικά σε περιόδους που η Τουρκία «ξεσαλώνει» σε όλα τα μέτωπα. Αν κρίνουμε λοιπόν από το διήμερο ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία, το μόνο στοιχείο που έχει μια κάποια πολιτική αξία είναι η επανενεργοποίηση των περίφημων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Άλλωστε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ερντογάν ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι έτοιμοι για καμιά άλλη διαδικασία διαλόγου σε κανένα επίπεδο. Ακόμη περισσότερο ήταν σαφέστατοι στο ότι δεν υπάρχει καν κλίμα... «εμπιστοσύνης». Υπ’ αυτήν την έννοια το μόνο που έμενε ήταν να συμφωνήσουν ότι και οι δυο – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – είχε ανάγκη από μια στοιχειώδη εκτόνωση.

Κι αν για τον Ερντογάν είναι πάντα ρίσκο να παίρνει κάποιος σοβαρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του, ο Τσίπρας είναι βέβαιο ότι ήταν ειλικρινής. Ο «διάδρομος» μέχρι την κάλπη του τέλους Μαΐου πρέπει να παραμείνει καθαρός από «επεισόδια» που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την προεκλογική μάχη.

Ο Τσίπρας είναι αυτονόητο ότι θέλει πάση θυσία μια θετική προεκλογική ατζέντα. Το τέλος του μνημονίου, τα θετικά μέτρα που το συνόδευσαν σε εισοδηματικό και εργασιακό επίπεδο, η δέσμευσή του για ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, η διέξοδος για τους χρεωμένους είναι ένα πακέτο το οποίο επιχειρεί να «παντρέψει» με μια επιχειρηματολογία περί εξομάλυνσης στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Το αν ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να επιλέξει μια – προσωρινή, εννοείται... – αποκλιμάκωση της έντασης θα φανεί.

Εξίσου «καθαρό διάδρομο» όμως χρειάζεται και ο Μητσοτάκης. Απλώς οι δικοί του πονοκέφαλοι εστιάζονται στις τριβές εντός του κόμματός του. Ήδη πέφτουν οι πρώτες προειδοποιήσεις από τις φιλικές προς αυτόν – και σοβαρές – εφημερίδες, που επισημαίνουν τον κίνδυνο αν δεν ελεγχθούν εγκαίρως οι ενδοκομματικές εντάσεις.

Άντε να δούμε ποιος διάδρομος θα είναι καθαρός και ποιος θα κινδυνεύσει από... κατολισθήσεις

 

 ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα