Προ των πυλών η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ με διαγραφή ή παραίτηση Παπαχριστόπουλου

Προ των πυλών η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ με διαγραφή ή παραίτηση Παπαχριστόπουλου

Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, υιοθέτησε την γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση.

Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής ήταν αρνητική όσον αφορά στη δυνατότητα διατήρησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας με 5 βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Έτσι αν ο Πάνος Καμμένος διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, οι ΑΝΕΛ θα πάψουν να αποτελούν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στη συνεδρίαση τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

«Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.

«Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα κόμματα», είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.

Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.

Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί. Επίσης, εξέφρασε τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να την μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Καμμένος: Θα διαγράψω τον Παπαχριστόπουλου αφού μιλήσω στη Βουλή

Nωρίτερα, με νέα παρέμβασή του μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, αφού μιλήσει στη Βουλή για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 

«Την διαγραφή Παπαχρηστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα....{Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα», έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Τα σενάρια για την ΚΟ των ΑΝΕΛ

H αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον της ΚΟ των ΑΝΕΛ, για το αν δηλαδή το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα έχει παρόμοια τύχη με αυτή του Ποταμιού ή εάν αντιθέτως θα υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, έχει ήδη αρχίσει.

Σήμερα το πρωί στις 9.30 π.μ., στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού ακόυσει και τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμμάτων θα αποφασίσει για το αν θα συνταχθεί με το Επιστημονικό Συμβουλίο της Βουλής, η γνωμοδότηση του οποίου ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο να παραμείνει η ΚΟ των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές, ένας εκ των οποίων έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα. 

Σημειώνεται κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έδωσε... τελεσίγραφο προς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, καλώντας τον να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, αλλιώς θα διαγραφεί. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον βουλευτή του να παραδώσει την έδρα του πριν την έναρξη της συζήτησης για τη κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινάει εν μέσω ενός τεταμένου πολιτικού κλίματος σήμερα στις 10 το πρωί. Από τη μεριά του πάντως ο βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα το πράξει, αλλά μετά το πέρας της ψηφοφορίας. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Από τη μια μεριά, ο πρόεδρος της Βουλής προϊδέασε για τη στάση που θα κρατήσει, λέγοντας ότι δεν αλλάζει ο Κανονισμός της Βουλής και για να αλλάξει απαιτούνται ευρύτατες συναινέσεις. Από την άλλη ωστόσο, μια άλλη δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως παράθυρο για μια "διάσωση" της τελευταίας στιγμής. 

Σε αυτό το κλίμα, στις 10 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στη συνεδρίαση θα μιλήσουν περίπου 30 ομιλητές, μεταξύ αυτών οι εισηγητές των κομμάτων καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκρποσώποι, ενώ το λόγο θα πάρουν και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του κ. Καμμένου, ο οποίος ήδη από χθες το βράδυ έκανε λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και κυβέρνηση αποστασίας των αχάριστων.  

Τα σενάρια 

«Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση». Αυτή η δήλωση του προέδρου της Βουλής πυροδότησε διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε ίσως να σωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ας τα δούμε ένα-ένα...

Σενάριο 1: Νέα μεταγραφή

Η προσχώρηση ενός ακόμα ανεξάρτητου βουλευτή που εξελέγη με τους ΑΝΕΛ μοιάζει σε μια πρώτη πιθανή διέξοδος. Αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τον "επαναπατρισμό" του, ο Γ. Λαζαρίδης που επίσης έχει δηλώσει ότι δεν θέλει και ο Νίκος Νικολόπουλος, που εμφανίζεται αρνητικός ενώ έχει κάνει γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στην Πάτρα και ο Γ. Λαζαρίδης.

Σενάριο 2: Άλλη μια μη παραίτηση 

Ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν παραιτείται. Ο κ. Καμμένος ζυγίζει τις επιλογές του και αποφασίζει να μην τον διαγράψει. 

Σενάριο 3: Ο Τέρενς Κουικ 

Ένα άλλο σενάριο βασίζεται στο ενδεχόμενο ο κ. Κουικ να αρνηθεί να αναλάβει την βουλευτική έδρα που θα παραδώσει δια της παραιτήσεως ο κ. Παπαχριστόπουλος. Σε αυτήν την περίπτωση, την έδρα αναλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα, κ. Ελένη Σκλαβενίτη. 

Από την ΚΟ στη γνωμοδότηση

Εν τω μεταξύ, σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε χθες το πρωί η ΚΟ των ΑΝΕΛ για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Ειδικότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα ζήτησε από τον κ. Παπαχριστόπουλο μέχρι να αρχίσει αύριο το πρωί στην Ολομέλεια  η συζήτηση για το ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί. Να αναλάβει ο Πρωθυπουργός και ο κ.Κουίκ την ευθύνη για την ψήφιση της Συμφωνίας.

Από την άλλη, ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε λέγοντας ότι έχει δεσμευθεί στον Πρόεδρο της Βουλής πρώτα να ψηφίσει την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Β.Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Το απόγευμα της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε επίσης και η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η οποία δεν υιοθέτησε τον ισχυρισμό των ΑΝΕΛ ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του μπορεί να διατηρήσει τα προνόμια της εντάσσοντας στη δύναμη της, βουλευτή που έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα