Θερμή υποδοχή Τσίπρα-Μπαζιάνα στη Χάλκη. 'Άτυπη συνάντηση με Γκιλντιρίμ και ομογενείς

Θερμή υποδοχή Τσίπρα-Μπαζιάνα στη Χάλκη. 'Άτυπη συνάντηση με Γκιλντιρίμ και ομογενείς

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα και με χαρούμενη διάθεση συνομίλησαν με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να τον συναντήσει στη Χάλκη.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στα social media, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε: «Η θερμή υποδοχή των Τούρκων πολιτών της Χάλκης, με γεμίζει αισιοδοξία ότι η παρουσία μας εδώ είναι αντικείμενο χαράς και θετικής ανταπόκρισης από τους κατοίκους του ιστορικού αυτού τόπου. Αυτή η ανταπόκριση είναι και η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Άτυπη ήταν η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ από τον οποίο ξεναγήθηκε στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ, στην Κωνσταντινούπολη.

Τσίπρας με Ρωμιούς της Πόλης

Ο  Αλέξης Τσίπρας μετέβη νωρίτερα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο.

Εκεί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, του Συλλόγου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), διευθυντές σχολείων, λυκειάρχες και κοινοτικούς παράγοντες.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη συνάντηση συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, Πέτρος Μαυροειδής, η γενική πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ομογένειας, τους οποίους χαιρέτισαν έναν προς έναν, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο σκοπός της συνάντησης είναι να τους ακούσει. Τόνισε πως γνωρίζει τα προβλήματα των ρωμαίικων κοινοτήτων, επισήμανε τον αποδεκατισμό που υπέστη η ελληνική Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αναγνώρισε και τη συνεισφορά της στην πορεία του Ελληνισμού.

Αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, την χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική, όπως και την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – την πρώτη εν ενεργεία πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η σύντροφός του, Μπέττυ Μπαζιάνα, συνοδεία του κ. Γιλντιρίμ, ξεναγήθηκαν στο παλάτι που λειτουργεί ως μουσείο.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον Τούρκο πολιτικό για τη συνεργασία που είχαν οι δύο τους ως πρωθυπουργοί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιλντιρίμ Μπιναλί, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα