Ερντογάν: Η Ελλάδα να δώσει τους τρομοκράτες φυγάδες - Τσίπρας: Αγκάθι και οι δύο στρατιωτικοί

Ερντογάν: Η Ελλάδα να δώσει τους τρομοκράτες φυγάδες - Τσίπρας: Αγκάθι και οι δύο στρατιωτικοί

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.

 Ερντογάν για Θεολογική Σχολή Χάλκης

Αύριο ο κ.Τσίπρας θα επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία είναι κλειστή, δυστυχώς, από το 1971. Κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής λέω ελάτε κι εσείς να λύσουμε το θέμα της δυτικής Θράκης, να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων

Άρχισαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας: Δεν στηρίζουμε πραξικοπηματίες

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει την δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει πραξικοπηματίες.

Τσίπρας για "8": Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή

Ερώτηση για τους "8" από δημοσιογράφο της Τουρκίας στον τσίπρα

Τσίπρας: Ευτυχές ότι υπάρχει ειλικρίνεια ανάμεσά μας

 Τσίπρας: Τώρα βάζουμε τα θεμέλια

Δεν μπορείς να χτίσεις αν δεν βάλεις τα θεμέλια. Τώρα βάζουμε τα θεμέλια στις σχέσεις μας.

 Στηρίζουμε την Ευρωπϊκή προοπτική της Τουρκίας

Τόνισα την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κάτι που θάναι και προς όφελος της Τουρκίας και προς όφελος της Ευρώπης

Τσίπρας για "8"

Ως κράτος Δικαίου, αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν είναι όμως καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα.

Τσίπρας: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε το καλοκαίρι να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης

Τσίπρας: Συμφωνήσαμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Συμφωνήσαμε σήμερα να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης

 Μπορούμε να αρχίσουμε και πάλι τον διάλογο για τις διαφορές που έχουμε στην υφαλοκρηπίδα

 Οχι στην πεπατημένη

Ούτε εσείς ούτε κι εγώ αποδεχόμαστε την πεπατημένη γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα

Όταν υπάρχουν δυσκολίες, πρέπει να συζητάμε

Τσίπρας: Να καταργηθούν οι απειλές πολέμου

 Τσίπρας για "8"

Η υπόθεση των 8 στρατιωτικών στην οποία αναφερθήκατε αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Τσίπρας για παραβιάσεις

Δυστυχώς είδαμε να φτάνει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα η παραβατικότητα στο Αιγαίο

Τσίπρας: Αποτρόπαιο το πραξικόπημα

Ήμουν από τους πρώτους που εξέφρασα την στήριξη της Ελλάδας στην Δημοκρατία. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νομιμότητας.

Τσίπρας: ειλικρινής ο διάλογός μας

Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας αλλά και για όλη την περιοχή

Οι δηλώσεις Ερτογάν

 Ερντογάν: Θέτει θέμα των "8"

Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει

Έχουμε τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, αλλά η Ευρώπη δεν την τηρεί

Ερντογάν: Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης

Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο

Πολύ χαμηλότερα από τους στόχους μας οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας

 

Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Ολοκληρώθηκε στις 19.30 η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Αναμένονται οι δηλώσεις.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον κ. Τσίπρα και την ελληνική αποστολή στην τουρκική πρωτεύουσα για σειρά επίσημων επαφών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας στις 3:30 το μεσημέρι.

Φθάνοντας στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω Twitter, όπου έγραψε: «Άφιξη στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, όπου και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το τετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν, θα υπάρξουν διευρυμένες συζητηήσεις με αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών.

Ιδιάιτερη σημασία αποκτά η αυριανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο θα επισκεφθεί τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Ο κ. Τσίπρας γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά το 1933 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σχολή ως πρώην πρωθυπουργός.

Άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Με γκρίζα ατμόσφαιρα και σε κλίμα δυσπιστίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπει στο Λευκό Παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πατά σε τουρκικό έδαφος την ημέρα που η Άγκυρα αποφάσισε να επικηρύξει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, παίζοντας παιχνίδια σκληρής διπλωματίας, όπως πάντα. Στη σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία.

Περιμένοντας ας θυμηθούμε την αρχή της συνάντησης

Τσάι και συμπάθεια Μπέτυς Μπαζιάνα και Εμινέ Ερντογάν


Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, η Μπέτυ Μπαζιάνα συναντήθηκε για τσάι με την σύζυγο του Τούρκου προέδρου, Εμινέ. 

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

 

Στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην Άγκυρα προσγειώθηκε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την διήμερη επίσκεψή του στην γειτονική χώρα σε μία περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στις 15:45 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, γνωστό και ως Λευκό Παλάτι.

Το κατώφλι του Λευκού Παλατιού πέρασε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας

 

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

Άρχισε λίγο μετά τις 16:30 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών και στις 19:30 είναι προγραμματισμένο επίσημο γεύμα, όπου είναι προσκεκλημένοι ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και τρία επιφανή μέλη της ελληνικής παροικίας.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία. Το πρωί η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν λάβει άσυλο στην χώρα μας, προσφέροντας αμοιβή 700.000 ευρώ για τον καθένα.

Χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν έθεσε στην ατζέντα την φερόμενη «τουρκική μειονότητα» και το θέμα των νησιών και του Αιγαίου.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του, που περιλαμβάνει επίσκεψη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα