Βουλή: Άναψαν τα αίματα για την επιστολή Τσίπρα σε Βούτση - Πυρά της αντιπολίτευσης

Βουλή: Άναψαν τα αίματα για την επιστολή Τσίπρα σε Βούτση - Πυρά της αντιπολίτευσης

Στη Βουλή  αυτή την ώρα εξετάζουν  για τον κανονισμό της Βουλής, με την Επιτροπή Κανονισμού να γίνεται άνω-κάτω λόγω της επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση δέχεται ο πρωθυπουργός με αφορμή επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ζητώντας του να μην προβεί σε αλλαγές στον κανονισμό του κοινοβουλίου.

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, όπου το κλίμα είναι τεταμένο.

Η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην θέση της πως ο Αλέξης Τσίπρας εκβιάζεται από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός, επιδεικνύοντας «περισσή αλαζονεία».

Η κ. Σπυράκη υποστήριξε πως με την συμπεριφορά του ο πρωθυπουργός απλώς επιβεβαίωσε ότι η σημερινή πλειοψηφία που απολαμβάνει στην Βουλή είναι «ευκαιριακή» και στηρίζεται «στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου».

Προκαταρκτική συζήτηση για την επιστολή του κ. Τσίπρα ζήτησε από τον κ. Βούτση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Η επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, αποτελεί μία ωμή παραβίαση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, όπως και οποιασδήποτε διάκρισης των εξουσιών», δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, που είναι μέλος της Επιτροπής Κανονισμού του κοινοβουλίου.

Για «πανηγυρική και θρασεία ομολογία» του κ. Τσίπρα ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Πάνου Καμμένου έκανε λόγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το Κίνημα Αλλαγής.

Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει αποφάσεις για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών μετά την δεύτερη μετα-Μνημονιακή έκθεση των θεσμών στα τέλη Φεβρουαρίου προέβη ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, που είναι αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

Στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται κατηγορηματικά πως τελεί υπό οποιονδήποτε εκβιασμό και εκφράζει την έκπληξή του με την στάση της αντιπολίτευσης. 

«Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν», τονίζει ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον συκοφαντεί, αξιοποιώντας τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Τσίπρας προς Βούτση: Να μην αλλάξει ούτε σημείο στίξης στον κανονισμό

Nωρίτερα σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να μην προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού της Βουλής μετά από τη θύελλα αντιδράσεων των περασμένων ημερών.

 την επιστολή του, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως παρατηρεί με έκπληξη τις τελευταίες ημέρες την αντιπολίτευση αλλά και μερίδα των ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια «εύλογη δημοκρατική ευαισθησία».

«Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας, και συμπληρώνει:

«Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Ολόκληρη η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον 

Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα