Τσίπρας σε Βούτση: Δεν εκβιάζομαι. Καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής - Αντιδράσεις

Τσίπρας σε Βούτση: Δεν εκβιάζομαι. Καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής - Αντιδράσεις

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με την επιστολή του ζητεί να μην προβεί σε καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής! 

Όλη η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας

 ΝΔ: Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας τον εκβιασμό Καμμένου

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη μετά την τελευταία εξέλιξη με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία του ζητεί να μην αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής.

Η κα Σπυράκη κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο και είπε ότι με την επιστολή ο πρωθυπουργός απευθύνεται στον κ. Βούτση σα να είναι υφιστάμενός του.

«Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας τον εκβιασμό του Πάνου Καμμένου», είπε η κα Σπυράκη και πρόσθεσε: «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα αλλαγής του κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν αυτός που άνοιξε το θεμα στο μπρίφινγκ την περασμένη εβδομάδα».

Βενιζέλος για επιστολή: Εξευτέλισε τον Βούτση ο Τσίπρας

«Η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής συνιστά πανηγυρική και θρασεία ομολογία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με τη συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιορισθούν οι αντιδράσεις του και κυρίως οι απειλές του», σχολιάζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει:

«Τώρα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του μπροστά στη δημοκρατική κατακραυγή ως δήθεν ένδειξη «θεσμικής ευαισθησίας». Τόσο μεγάλης «θεσμικής ευαισθησίας» που του επιτρέπει να λέει δημόσια - ευτελίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής -  ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής που κινείται από τον Πρόεδρό της και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Ο αλληλοεκβιασμός και η αλληλοεξάρτηση των μέχρι πρότινος αδελφοποιητών κυβερνητικών εταίρων».

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα