Γιλντιρίμ ενόψει επίσκεψης Τσίπρα: Στόχος μας να ενισχύσουμε τη φιλία με την Ελλάδα

Γιλντιρίμ ενόψει επίσκεψης Τσίπρα: Στόχος μας να ενισχύσουμε τη φιλία με την Ελλάδα

Τον στόχο της Τουρκίας να «ενισχύσει τη φιλία» και να «περιορίσει την εχθρότητα» μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαφορές τους, ειδικά στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες. Και αν έχουμε κάποιες διαφορές πάνω στη θάλασσα του Αιγαίου, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Οι δηλώσεις του κ. Γιλντιρίμ έγιναν μία ημέρα πριν από τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα (5-6 Φεβρουαρίου) στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία».

«Ο κ. Τσίπρας με το καλό να έρθει, καλώς να έρθει. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να του προσφέρουμε μία καλή τουρκική φιλοξενία. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του. Όμως εμείς θα δώσουμε όλη την προσοχή μας για να περάσει ο μουσαφίρης μας όσο καλύτερα γίνεται» είπε. 

Ο κ. Τσίπρας θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά το 1933.

Τούρκος πρέσβης: Εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας. Τι θα συζητήσουν Τσίπρας-Ερντογάν

Hurriyet: Η Άγκυρα ήταν αρκετά βέβαιη ότι ο Τσίπρας ήθελε να εκδώσει τους 8

 Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία

Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκινάει με την επίσκεψη στην Αγκυρα αύριο το μεσημέρι. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να συζητήσουν βασικά θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναμένεται να συζητηθούν οι συνεχείς παραβιάσεις, οι προσφυγικές ροές, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ενεργειακά, οι προοπτικές οικονομικών συνεργασιών και φυσικά το Κυπριακό. αλλά και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Θράκη, σε Κων/πολη, Ιμβρο και Τένεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν και διέφυγαν στην Ελλάδα, όπου τους δόθηκε άσυλο.

Πάντως θα επιχειρηθεί η ατζέντα των θεμάτων να μην ανοίξει περισσότερο προκειμένου να μην δοθεί η δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει ζητήματα όπως η Θράκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού να περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Φανάρι προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό σε Αγιά Σοφιά και Χάλκη

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει γίνει μεγάλο γεγονός και όλοι οι κάτοικοι συζητούν αυτό το θέμα. Η είδηση είναι γνωστή καθώς η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet έχει αναφέρει με πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα το γεγονός πως Ελληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή και ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Mπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε: «Καλώς να ορίσει ο μουσαφίρης μας στην Τουρκία και θα προσπαθήσουμε να τον φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο». Ο αμαξάς ο οποίος μας ανέβασε στο λόφο της Ελπίδας όπου βρίσκεται η Σχολή, μας εξέφρασε τη χαρά του: «Μακάρι εμείς να ξεναγήσουμε με την άμαξά μας τον Τσίπρα στο νησί».

Στη Θεολογική Σχολή, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 με απόφαση του τουρκικού κράτους (λειτουργούσε από το 1844 μέχρι και το 1971 και 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες ήταν απόφοιτοί της), επικρατεί ενθουσιασμός καθώς θεωρούν πως η απόφαση Τσίπρα να την επισκεφθεί και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκεί στρέφει την προσοχή στο θέμα του αιτήματος της επαναλειτουργίας της.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη θα επισκεφτεί και την Αγία Σοφία.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα