"Κληρώνει" σήμερα για τον Καμμένο. Θα σωθεί η κοινοβουλευτική των ΑΝΕΛ;

"Κληρώνει" σήμερα για τον Καμμένο. Θα σωθεί η κοινοβουλευτική των ΑΝΕΛ;

Αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλούν οι προειδοποιητικές βολές του Πάνου Καμμένου που δείχνει σχεδόν ξεκάθαρα ότι προτίθεται να σύρει την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές εάν δεν καταφέρει να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Για την ώρα ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνει κρατά στάση άμυνας προκειμένου να περιορίσει τις «αποστασίες» βουλευτών του. Σήμερα, λήγει το «dead line» που έχει δώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος για να υποβάλλει την παραίτησή του. Αυτό σημαίνει ότι την έδρα θα λάβει ο κ. Τέρενς Κουίκ ως πρώτος αναπληρωματικός, ο οποίος αποτελεί εδώ και μήνες ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ και δεν αποκλείεται να ανεξαρτητοποιηθεί. Το να παραιτηθεί πάντως ώστε η έδρα να πάει στον τρίτο αναπληρωματικό που παραμένει στέλεχος των ΑΝΕΛ μάλλον αποκλείεται καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση χάνει την οριακή πλειοψηφία 151.

Εάν ανεξαρτητοποιηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές. Τυπικά βρίσκεται εντός του ορίου που θέτει ο Κανονισμός της Βουλής, όμως δεν ικανοποιεί την δεύτερη προϋπόθεση που θέλει τους πέντε να έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, καθώς ο κ. Φωκάς έχει έρθει με μεταγραφή από την Ενωση Κεντρώων.

Το σενάριο 

Το σενάριο που προωθείται, αλλά για την ώρα αντιμετωπίζει ισχυρούς προβληματισμούς, είναι η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να πέσει ο πήχης για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές από 10 που είναι σήμερα σε 5 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι πέντε τουλάχιστον ανεξάρτητοι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα μπορούν να συγκροτήσουν ΚΟ και να τοποθετούνται σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην αμφισβητείται η πλειοψηφία για την έγκριση των νομοσχεδίων και κατ επέκταση η δεδηλωμένη της κυβέρνησης. Αυτή η λύση θα έλυνε παράλληλα το πρόβλημα του Πάνου Καμμένου και ενδεχομένως να ευνοούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ώστε να ξανασυγκροτήσει ΚΟ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών.

Με αφορμή τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΑΝ.ΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα με την μεγαλύτερή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου αλλά από εκεί και πέρα επιφυλάσσομαι για οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία».

Διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή. «Τυπικά και τεχνικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής όμως το ζήτημα δεν είναι οι επιμέρους νομικές διατάξεις του κανονισμού της Βουλής αλλά να απαντήσουμε σε ένα πολιτικό ζήτημα που τίθεται με μεγαλύτερη ένταση σήμερα από ότι τίθετο στο παρελθόν.

Αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση

Πάντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ηδη η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί: "Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα