Ψηφίζεται σε υψηλούς τόνους η Συμφωνία των Πρεσπών

Για τις 14:30 το μεσημέρι της Παρασκευής ορίστηκε η ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά το πέρας της συζήτησης, που μπαίνει σε τρίτη μέρα και διατηρείται σε υψηλούς τόνους, τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και αντιπολίτευσης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ έξω από το κοινοβούλιο κόσμος που αντιτίθεται στη Συμφωνία διαδήλωνε. Ομάδα διαδηλωτών που αποσπάστηκε, προκάλεσε επεισόδια στον Άγνωστο Στρατιώτη, η Αστυνομία «απάντησε» με χημικά, ενώ το πλήθος των μαινόμενων διαλύθηκε γύρω στις 23:00, όταν έπεσε δυνατή βροχή.

Την ίδια ώρα, παράλληλη συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας, ενώ στελέχη της Λαϊκής Κοινότητας συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Αργά το βράδυ ομάδα αγνώστων έγραψε συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στο σπίτι του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πριν και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν συνολικά 133 προσαγωγές υπόπτων (πολλοί εκ των οποίων έφεραν «πολεμοφόδια») δέκα εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες και για σήμερα, στις 12:00, ενώ αναμένεται επανάληψη των αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν στην Αθήνα, αφού συγκεντρώσεις ειρηνικές και μη έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιθέσεις δέχθηκαν δύο ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στα σπίτια τους, στη Δράμα και την Πιερία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η πολιτική διαμάχη ήταν σφοδρή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, που για ακόμα μία φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Να ξεφύγουμε απο τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει έρθει η ώρα για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».

Εθνική ήττα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,  από το βήμα της Βουλής και διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ», δικαίωμα το οποίο δεν πρόκειται να το απεμπολήσει. «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Mε τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε νέες πληγές γιατί παραμένει ανοιχτή η ρίζα του αλυτρωτισμού τόνισε, από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι φέρνει εις πέρας μία βρώμικη αποστολή.

Σχέδιο διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Βούτση και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για αχαριστία από τον κ. Τσίπρα.

Αποκαλύψεις για τον “θάνατο” της ΚΟ του Ποταμιού προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού «με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες μας».

«Eίναι χρέος της επόμενης Βουλής να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν ακυρώνεται», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ορκιζόμενος ότι, ο ίδιος θα κάνει τα πάντα ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα