Παρέμβαση Καραμανλή για τις Πρέσπες: Άλλοι επείγονται όχι η Ελλάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προέβη τελικά στην προαναγγελθείσα παρέμβασή του για τη συμφωνία των Πρεσπών το μεσημέρι της Πέμπτης και ενώ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το θέμα.

Η παρέμβαση του κ. Καραμανλή κινείται σε χαμηλούς τόνους και εξορκίζει πολιτικές που ευνοούν τον διχασμό, ενώ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για το θέμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά κατά την τελευταία περίοδο πως η πρώην ΥΠΕΞ στην κυβέρνησή του Ντόρα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια, όπως επισημαίνει ο Κώστας Καραμανλής, τη γραμμή που ακολουθήθηκε στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2007 και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως «εθνική γραμμή». 

Ο κ. Καραμανλής σημειώνει στην παρέμβασή του πως η θέση της ΝΔ είναι «πλήρως τεκμηριωμένη» όπως υπογραμμίζει και προσθέτει πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα εξαιρετικά βιαστικών κινήσεων εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης.

Αφήνει δε να εννοηθεί ξεκάθαρα πως αυτή η Συμφωνία ευνοεί εκείνους που επείγονται για τη διευθέτηση του θέματος, υπονοώντας τον ξένο παράγοντα δηλαδή το ΝΑΤΟ και εκείνους τους εταίρους οι οποίοι παρενέβησαν έντονα τους τελευταίους μήνες σε Αθήνα και Σκόπια. 

Η πλήρης παρέμβαση του Κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.

Τέλος, όφειλε η κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα